Предлагат учебниците да са два вида – базисни и за напреднали

мар 30, 2022
884

Винаги съм настоявал да има учебници на две нива – базисно и за напреднали ученици. Това обясни пред БТА Асен Александров, който е председател на Сдружението на директорите в средното образование, който е директор на 51-во Средно училище "Елисавета Багряна".

„Това е приложимо поне по основните предмети. Сега се преподава на някакво средно ниво и на тези ученици, които са над него, им е скучно, а тези, които са под него, нищо не разбират. Ако не можеш да се справиш с базисното ниво, е безсмислено да учиш сложни данни. В чужбина има, например от десет предмета - пет предмета да могат да се учат на базисно ниво, а другите пет - на напреднало ниво", обясни Александров.

Това може да бъде отбелязано и в свидетелствата с оценките на учениците, смята той.

"Възможно е в един клас да се учи по два учебника - на базисно ниво и на ниво за напреднали. Родителите могат да подават молба, че искат детето им да изучава математика на базисно ниво и да не дават пари за учител по математика, например. Няма да има нищо обидно в това, когато даден ученик ще е на базисно ниво по математика, но ще е на напреднало ниво по история, например. Колкото са по-големи учениците, толкова е по-приложимо да се учи на две степени - или на две нива", коментира Асен Александров.

Той подчерта, че е много трудно да се направи така, че "учебникът да е подходящ и за най-добрите, но и за най-слабите ученици".

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 14, 2022
Училищата могат да регистрират спортни отбори и групи по изкуства в регионалните управления на образованието до края на юни
Още
май 04, 2022
В България няма регистриран случай на мистериозния хепатит при децата
Още
апр 29, 2022
Държавата получава оценка среден 3 за грижата ѝ за българските деца
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия