10 стъпки за спокойна и незабравима семейна почивка

апр 28, 2019
375

Дълга серия почивни дни, пролетни ваканции, летни почивки - някои от тях вече са факт, а други предстоят. Всичко това е свързано с планиране на семейните ваканции. Безспорно това е вълнуващ момент за всички членове на семейството. Според бюджета избираме дали ще прекараме времето в България или в чужбина. Тайната на щастливата семейна почивка е в очакването и планирането. Въпреки че внимателно обмисляме всички детайли, понякога не можем да предвидим ситуациите, които ни изненадват неочаквано и често водят до напрежение. В тази връзка група психолози от сайта www.psychologytoday.com систематизират няколко полезни стъпки, с които да избегнем стрес и напрежение преди и по време на това преживяване.

1. Направете списък с нещата, които трябва да вземете! В суматохата при подреждането на багажа е твърде вероятно да бъдат забравени доста неща - дали това ще е любимата играчка на детето, лекарствата против вируси, новата книга, която се надявате да прочетете на плажа или документите за самоличност на някой член от семейството. За да не пропуснете нещо е добре да си направите списък с всички неща, които смятате да вземете преди да започнете с багажа. Времето, което ви е необходимо за съставянето на този списък ще бъде много по-малко от времето, което ще прекарате в тревога, ако забравите нещо съществено. Изготвеният веднъж списък може да бъде актуализиран преди всяко следващо семейно пътуване и така не е необходимо всеки път да правите нов.

2. Колкото и да е трудно, опитайте се да завършите с оправянето на багажа в деня преди заминаването. Така ще започнете ваканцията с по-малко стрес. За целта може да впрегнете всички членове на семейството да помогнат, като всеки допринася според способностите си. Накарайте малките деца сами да изберат играчките, които искат да вземат, а по-големите да подберат дрехите и тоалетите си за ваканцията сами.

3. Насърчете всички да се вълнуват от предстоящото пътуване. Говорете за ваканцията и нещата, които смятате да правите там. Обсъдете кои места искате да посетите с най-голямо нетърпение. Дискусията може да протича докато оправяте куфарите.

4. Изберете подходящо място за деца. Този съвет важи за хората, които пътуват най-вече с малки деца. Подбирайте местата така, че те да са в близост до местни атракции, заведения за хранене, плаж, парк и други подобни, за предпочитане на пешеходно разстояние. Това ще ви спести време, пари и ще предпази децата ви от отегчение.

5. Тръгнете на време! Планирайте заминаването така, че винаги да тръгвате по-рано. Така ще си спестите засиления трафик по пътищата и ще стигнете навреме, ако гоните самолет или влак.

6. Не забравяйте собствените си нужди! Вашата семейна ваканция също е важна, така че не забравяйте да планирате време за себе си. Малчуганите трябва да са подготвени предварително, че ще има моменти, в които ще се занимават сами, без вас, за да можете и вие да релаксирате, да четете или да се наслаждавате на масаж.

7. Информирайте децата за плановете на следващия ден всяка предходна вечер! Децата се справят много по-добре, когато са подготвени за нещата, затова ги уведомете предния ден, какво смятате да правите на следващия.

8. Очаквайте неочакваното! Винаги имайте резервен план или едно на ум за вероятност от объркване на първоначално зададените нагласи. Всички се надяваме, когато отиваме на почивка нещата да се случват така, както сме ги планирали, но понякога става точно обратното - например времето може да не е такова, каквото очакваме, някой да се разболее, шефът да ни държи шест часа на конферентен разговор, заради възникнала кризисна ситуация в офиса и др. Ако психически сме подготвени за подобни случаи това ще намали стреса при въникването им.

9. Споделяйте ценните си семейни моменти! Не става въпрос за споделяне в социалните мрежи, а в края на деня всички заедно, например докато вечеряте да си разкажете, кое най-много ви е впечатлило и забавлявало през деня.

10. Наслаждавайте се на почивката си! Забравете всички проблеми и се опитайте да почивате като се вълнувате и изживявате всеки миг пълноценно. Все пак ваканцията скоро ще свърши и пак ще се върнете към ежедневните си навици.
.

Тагове:
семейна почивка ваканция съвети

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 08, 2019
Разходка из най – красивите градчета в Алгарве
Още
окт 02, 2019
На Хелоуин - като филмов герой или страшен таласъм
Още
сеп 30, 2019
Гранд хотел Велинград е най – добрият СПА хотел на Балканите за 2019 година
Още
Дневник на моята бременност- книга за всяка бъдеща майка
Купи само за: 18.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Маса + 6 стола за трапезария окт 14, 2019
Цена: 115 лв.
Кошница за пикник за двама окт 14, 2019
Цена: 70 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия