КТ “Подкрепа“: Промяна в текстовете няма да премахне партийните влияния при назначаването на директори на училища и детски градини

апр 09, 2022
272

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" приветства кампанията за деполитизация на управляващата коалиция, но дълбоко се съмнява, че само с  промени в текстовете ще се овладеят зловредните партийни интервенции срещу образователни институции и намесата в назначенията на директори и началници на Регионалните управления на образованието. Това се казва в позиция от Синдикат "Образование".

От началото на прехода българското училище се утвърди като надпартийно, като зона, свободна от директни политически агресии, се посочва в позицията.

 "Но бавно и планомерно сякаш, управленците на България утвърдиха образователен модел, в който началниците на РУО са "очите и ушите на министъра", следователно - не могат да бъдат независими. Огромна част от директорите на училища и детски градини се назначаваха с партийните протекции на управляващите партии, независимо от цвят и идеологии, и далеч от изискванията за професията "директор", каквито на практика няма и сега", заявяват от учителския синдикат.

Те припомнят, че през годините Синдикат "Образование" е давал предложения за изисквания към директорската длъжност, които биха минимизирали партийните влияния.

Те трябва да бъдат свързани с образователен ценз в областта "Управление на образованието". Задължително кандидатите трябва имат и управленски стаж от пет до десет години - като заместник-директор, съветник на директора, ръководител на направлението ИКТ и други управленски длъжности. Мандатността в тази длъжност, макар и в неограничен цикъл, би повлияла положително“, поясняват от Синдиката.

Друг много важен фактор, който стимулира и досега партийните намеси, е комисията за назначение на директори, отчитат от синдикалната организация.

Нейният състав е по-скоро партиен, отколкото независим. Синдикат "Образование" предлага експертност във философията на тази комисия, която може да се гарантира от представителните синдикати, много повече от представителите на обществения съвет без педагогическо образование.

Игнорирането на синдикатите от процеса стимулира партийните намеси в този важен за партиите пост, убедени са от организацията.

По подобен начин стои и длъжността началник на РУО, която сякаш не е мандатна, но често следва мандата на управляващите партии. И това се случва, защото и тук не доминират професионалните изисквания към тази стратегическа длъжност.

"Регионалните управления на образованието в областните градове, като философия, трябва да изпълняват методическа и административна дейност, но на практика често сменят приоритета си, като се превръщат в партийно-репресивен орган към някои директори и образователни институции", се казва в позицията.

В нея се отбелязва, че промяна може да се търси в правилата за началник на РУО и участието на синдикати и работодателски организации от образованието в структурирането на комисиите по назначение на началници.

"В 47-ият парламент депутатите - учители са рекордно нисък брой, което автоматично намалява експертния капацитет на това Народно събрание", коментират от синдиката.

И подчертават, че "учителят през славната българска история винаги е бил духовен водач на нацията, а последните намеци на някои партийни лидери, че педагозите трябва да бъдат вън от партиите, вън от граденето на политики /каквато основна цел би трябвало да е задачата на депутати и управляващи/ е, меко казано, недържавническо".

"Учителят, директорът на образователна институция и началникът на РУО не само, че трябва да членуват в политически партии, но тяхното членство гарантира правилните политики в системата на образованието и минимизира фиктивните и грешни национални образователни политики", заявяват от Синдиката "Образование".

 

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 09, 2022
КТ “Подкрепа“: Промяна в текстовете няма да премахне партийните влияния при назначаването на директори на училища и детски градини
Още
апр 05, 2022
Спор по български: Налагане на мнение с крясъци, агресия и обиди
Още
мар 26, 2022
Кунчев: Отпадането на епидемичната обстановка крие рискове, в Западна Европа започна покачване
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия