Родителите на дете до 8 г. ще могат да искат работа от разстояние или изменение на работното време

апр 10, 2022
558

Българският Кодекс на труда за пръв път влиза в крак с времето по два важни въпроса. За да се поситигне по-добро съвместяване на трудовите и семейните задължения, човек ще може при нужда да поиска за известно време работа от разстояние, изменение на работното време или разпределението му, както и други промени в трудовото правоотношение. Тази възможност се дава на родителите на деца до 8-годишна възраст, а за пръв път и на хора, които полагат грижа за родител, съпруг или други роднини по права линия поради медицински или други сериозни причини, пише в. „Сега“.
Текстовете са включени в проект за промени в Кодекса на труда, предложени за обществено обсъждане от социалното министерство. Поводът за тях е европейска директива относно равновесието между професионалния и личния живот на родителите и лицата, полагащи грижи.
Възможността да се иска промяна в работното време обаче не обвързва работодателя със задължението да я предостави. Ако не е съгласен с искането, единственото му задължение е да даде в 14-дневен срок мотивиран писмен отговор за отказа си. Целта е създаването на прозрачност и яснота в отношенията между страните по трудовото правоотношение и насърчаване на по-предвидима заетост, когато това е обосновано и възможно, пишат от МТСП.
Макар и в същото условно наклонение, права на по-гъвкаво работно време и работа от разстояние получават и хората, които се грижат за родител, дете, съпруг, брат, сестра и родител на другия съпруг или други роднини по права линия поради медицински или други сериозни причини. Тази промяна също формално не променя нищо съществено в отношенията между работодател и служител, но всъщност е историческа, защото за пръв път в Кодекса на труда се споменават грижи за други близки, а не малки деца.
Социалните услуги в тази област са скъпи и дефицитни, поради което са недостъпен вариант за средностатистическото семейство. В България липсва и развита система от институции за дългосрочна грижа, хосписи и т.н. Така обикновено полагащите тези грижи са принудени да жертват кариера или заплащане.
До този момент право да искат по-облекчен режим на работа бе регламентирано в Кодекса единствено за завръщащите се от отпуск по майчинство. Текстът бе по-категоричен по отношение на работодателите, макар и с вратичка за отказ. Той предвиждаше "с цел да се насърчи по-успешното съвместяване на трудовите и семейните задължения на работника или служителя работодателят е длъжен да вземе под внимание предложението, когато съществува такава възможност в предприятието".
Промените съпровождат новия отпуск от 2 месеца за бащи до 8-годишнината на детето.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 23, 2022
Два случая на маймунска шарка са потвърдени в България
Още
май 19, 2022
Минималната заплата на директор в средното образование става 1724 лв.
Още
май 15, 2022
Финландия официално реши да се присъедини към НАТО
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия