Защо COVID-19 може да доведе до безплодие при мъжете

апр 11, 2022
196

Преболедуването на COVID-19 може да има сериозни негативни последици за мъжкото здраве. Те са свързани с патогенезата на самото заболяване, т. е. начинът на заразяване с вируса SARS-CoV-2, който причинява заболяването. Това заяви акад. проф. д-р Чавдар Славов, дмн началник на Клиниката по урология с извършване на специфична дейност по андрология в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" и ръководител на Център за комплексна терапия на туморите на простатната жлеза в интервю за кампанията „Плюс мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Като един от най-изтъкнатите специалисти в областта на мъжкия фертилитет той обяснява защо COVID-19 може да доведе до безплодие при мъжете.

Този вирус обикновено се свързва с рецепторите на ангиотензин-конвертиращия ензим 2, за по-кратко наречен АСЕ2. Съвсем естествено се закача там, където в организма има клетки, богати на АСЕ2. Навлиза в клетките и може да предизвика възпалителен процес. Най-често това се случва в белия дроб, който е богат на АСЕ2, но тестисът с неговите тестикуларни клетки също е един от органите с много интензивно струпване на АСЕ2 рецептори. Затова засягането им в хода на заболяването е напълно възможно и като резултат мъжете могат след време да загубят репродуктивната си способност, разясни специалистът.

По думите му COVID-19 засяга Лайдиговите и Сертолиевите клетки. Първите са основните производители на мъжкия полов хормон – тестостерон, а вторите подпомагат производството на сперматозоиди. Доказано е, че така се стига до обструкция на семиниферните канали, което може да доведе до безплодие. Това е едната страна на възможните реакции и усложнения за мъжката полова система от преболедуването на COVID-19. Другата е свързана с влиянието върху ренин-ангиотензин алдостероновата система на хормонално ниво, тестостерон плюс дихидротестостерон, като пониженото ниво на дихидротестостерона при мъже, боледуващи от COVID-19, също е доказано.

Безплодието е характерно за мъже в репродуктивна възраст между 20 и 50 г. „За да се развият подобни проблеми с мъжката полова система на съответния пациент, няма никакво значение дали той е преболедувал леко или тежко COVID-19. Kогато заболяването премине, се оказва, че има нарушение в сперматогенезата. Това се установява със спермограма, на която се откриват намален брой или липса на сперматозоиди, нарушения в морфологията или в подвижността им“, обясни още проф. Славов.
„Имаме вече такива случаи. Информацията, която съобщавам, е от световния урологичен журнал от месец януари, тази година, както и от световните журнали по репродуктивно здраве и други научни издания“, уточни той. „При нас също имаме пациенти с подобни проблеми, които не са включени в целенасочено изследване. Повече от 6 месеца след преболедуване, при проявено от тях желание да имат деца и направена в тази връзка спермограма, се установява наличието на т. нар. фертилитетни нарушения, т. е. безплодие при мъжа“, добави професорът.

Той съобщи, че в клиниките, от които е част от екипа започва собствена програма, насочена към проследяване и оценка на гениталния статус на пациенти в репродуктивна възраст, които са преболедували COVID-19, независимо в каква форма. Програмата осигурява възможност да се проконтролират спермограмата и нивата на тестостерон на желаещите мъже.

Според него единственият начин да се предпазим от такива последствия, които са вид усложнение на COVID-19 е ваксинирането. Коронавирусната инфекция е обща инфекция, но това е локално усложнение, което неминуемо води до проблеми с мъжкото здраве.

Проф. Славов категорично отрече твърденията, че ваксините водят до стерилитет. Той заяви, че не е прочел подобна информация в нито един сериозен, официален източник. Това са твърдения на безотговорни хора, които вероятно не следят световната научна литература, смята той.

Тагове:
безплодие стерилитет COVID-19

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
апр 11, 2022
Защо COVID-19 може да доведе до безплодие при мъжете
Още
дек 26, 2021
Празнуваме Деня на бащата
Още
ное 09, 2021
Важната роля на бащата в грижата за децата и все по-консервативните нагласи в обществото
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия