Държавата получава оценка среден 3 за грижата ѝ за българските деца

апр 29, 2022
197

И тази година държавата с оценка среден 3 за грижата ѝ за българските деца. Експерти оценяват детското здравеопазване, образованието, семейната среда и закрилата от насилие сред най-малките.Над 30 експерти работят по данните за 11-та поредна година. Този път средната оценка е с 9 стотни по-висока от тази през 2021 година, когато Националната мрежа за децата пише среден 3.09 на държавата.

Най-високо оценени са грижите ѝ в сферата на образованието. В средата на скалата се нарежда детското здравеопазване. А 2 стотни под тройката остава оценката на експертите за мястото на културата и спорта в ежедневието на децата у нас. Над 43 хиляди български ученици нямат устройства за онлайн обучение. Според доклада това е ясен знак, че пандемията е задълбочила неравенствата в достъпа до образование у нас.

"Ние като Национална мрежа за децата трябваше да бъдем медиатор между МЗ и МОН, за да бъдат пуснати над 520 хиляди деца в училище", казва пред Нова телевизия Георги Богданов, изп. директор на Нацианална мрежа за децата.

Със старта на новата учебна година просветното министерство има план как да промени тенденциите.

"Има няколко механизма, по които работим. Единият е децата да бъдат в училище. Знаете, че имаме около 5%, средно за държавата, от деца, които не посещават училище. Трябва самите екипи да тръгнат много по-рано по къщите да убеждават децата", заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков.

На базата на анкети сред деца, родители и социални работници неправителствената организация оценява работата на държавата в помощ на децата.

"11 години НМД прави този бележник и ние не можем да откъснем от оценката 3", отбелязва Георги Богданов

Една от най-ниските стойности в тазгодишния Бележник експертите поставят в графа „закрила от насилие”. Сфера, в която виждат нужда от спешна реформа.

"За миналата година имаме случаи на деца, които са настанени в т.нар. възпитателни училища, интернати, които наподобяват затвор, защото са проституирали", информират от НМД.

А случаите на насилие между деца нарастват прогресивно.

"Когато едно дете не получава необходимите грижи и необходимата любов, когато се чувства изоставено и неразбрано, агресията, която то получава, я предава на свои връстници и свои приятели", смята ученичка.

За 13 години социалните работници в сферата „закрила на детето” са едва с 30 души повече. Така някои работят едновременно по над 100 случая на насилие. "Това, което българското правителство трябва да направи, е да има стратегия за децата. Ние сме единствената държава в ЕС, която няма такъв стратегически документ за децата на България", констатира изпълнителният директор на Нацианална мрежа за децата.

440 хиляди българчета живеят в риск от бедност. Всяко четвърто дете няма втори чифт обувки за сезона. Или не ходи на училищни екскурзии, тъй като родителите му не могат да си го позволят.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 17, 2022
542 ще са иновативните училища в България през новата учебна година
Още
юли 22, 2022
Часовете в прогимназията стават по- кратки - 40 вместо 45 минути
Още
юли 11, 2022
Английските и испански поралелки - най - желани след седми клас
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия