В България няма регистриран случай на мистериозния хепатит при децата

май 04, 2022
263

Мистериозен хепатит при децата бе докладван в редица европейски държави от началото на април 2022 г. Съобщенията са за около 200 засегнати деца в световен мащаб.

Всички общопрактикуващи лекари, педиатри, специалисти по инфекциозни болести и вътрешни болести у нас вече са предупредени от здравното министерство и в случай, че открият пациент с инфекцията трябва да изпратят съответната клинична проба в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси“.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф Ива Христова побърза да успокои родителите, че става въпрос за единични случаи, които не са свързани по между си и няма епидемична обстановка или епидемичен взрив.

В България все още няма регистриран случай, няма дори съмнителен случай, както и няма проби, изпратени за потвърждение, успокои проф. Христова.

Тя обясни в ефира на bTV, че мистериозният хепатит е по-различен от останалите, защото не се доказват отделните случаи на познатите досега хепатити – тип А, Б, Ц, Д и Е. Освен това, хепатитите при деца са много редки и натрупването на случаи, които предишни години не са наблюдавани при малки деца е мистериозно, заяви проф. Христова.

Всички проувания показват, че заболяването се проявява при здрави деца, които не са имунокомпрометирани, съобщи вирусологът. Причинителят на инфекцията все още не е ясен, но най-вероятно ще се окаже комбинация от няколко фактора.

Симптомите са свързани с остро или бързо настъпващо заболяване. При голяма част от децата започва със стомашно-чревно разстройство и класическата картина на хепатит, свързана с потъмняване на урината и с избледняване на изпражненията. Характерно при тези хепатити, е че протичат без температура. Може да се хване и чрез лабораторни изследвания, които показват повишение на чернодробните ензими.

Лечението е много сериозен въпрос, защото това е тежко заболяване, подчерта директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. „Неслучайно при около 10% от случаите имаме тежка чернодробна недостатъчност и нужда от трансплантация, но при останалите случаи познатото консервативно лечение е достатъчно, за да се овладее ситуацията - то е поддържащо, заместващо, симптоматично“, обясни проф. Христова.

По думите й все още не е ясен механизмът, по който се предава заболяването, но трябва да се има предвид, че един от причинителите на хепатит е ниската хигиена. Затова тя препоръча редовно да се мият ръцете и да се спазват елементарни хигиенни навици.

 

Тагове:
мистериозен хепатит при децата проф. Ива Христова Национален център по заразни и паразитни болести

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 22, 2022
Часовете в прогимназията стават по- кратки - 40 вместо 45 минути
Още
юли 11, 2022
Английските и испански поралелки - най - желани след седми клас
Още
юли 06, 2022
Хартиените дневници остават в историята, всички училища трябва да ги водят в електронна форма
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия