Седмокласниците имат 3 дни, за да кандидатстват в гимназия

юли 05, 2022
173

Седмокласниците имат три дни, за да кандидатстват в гимназия. Подаването на заявления за участие в първия етап на класирането започва днес и продължава до 7 юли 2022 г., съобщават от регионалните управления по образованието. Някои от тях приемат документи и на хартия, а не само онлайн, на други места кандидатстването е само онлайн.

В Бургас например приемат документи както електронно, така и на място в училищата, в които са се обучавали седмокласници. В Стара Загора учениците могат да избират - или да кандидатстват самостоятелно онлайн, или да подадат заявление в едно от определените училища-центрове за приемане на документи. 

В София подаването на заявление за участие в първи и трети етап на класиране в гимназиите ще бъде само по електронен път https://infopriem.mon.bg. Това може да стане по три начина - без чуждо съдействие от всяко електронно устройство с достъп до интернет, по което и да е време на денонощието; със съдействие на училището, в което ученикът завършва 7 клас през профила на ученика в рамките на работния ден; или със съдействие на друго училище (т. нар. училище-гнездо), определено от началника на РУО, в рамките на работния ден.

Всеки ученик има персонален профил в електронната платформа https://infopriem.mon.bg и индивидуален код за достъп, през който може да кандидатства. Учениците трябва да подредят паралелките, в които искат да бъдат приети, започвайки от най-желаните към по-малко исканите. Желателно е да се попълнят повече паралелки, съветват експерти. Всяка година те обясняват, че алгоритъмът за класиране класира учениците на най-горното възможно желание (паралелка), за което на тях им достига бал и не е необходимо те да се опитват да подреждат желанията по друг критерий освен по техния личен избор. Броят на желанията може да бъде неограничен. За професионалните паралелки е необходимо да се прикачи медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика.

Сред най-желаните за прием след 7 клас са профилираните гимназии - математически и езикови. Планираните профилирани паралелки в страната са 964, а професионалните - 1477 (60.5%). В София съотношението е 55% профилирани паралелки (233) към 45% даващи професия (187 на брой).

Първото класиране ще бъде обявено до 12 юли, като от 13 до 15 юли приетите учениците ще имат възможност да се запишат, а недоволните - да подадат заявление за участие във второ класиране. Второто класиране е до 20 юли, като приетите трябва да се запишат на 21 и 22 юли. Подаването на документи за трето класиране, което на 29 юли, може да стане между 26 до 27 юли.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 22, 2022
Часовете в прогимназията стават по- кратки - 40 вместо 45 минути
Още
юли 11, 2022
Английските и испански поралелки - най - желани след седми клас
Още
юли 06, 2022
Хартиените дневници остават в историята, всички училища трябва да ги водят в електронна форма
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия