До 2026 г. България ще има влакове от най- ново поколение, ще се купуват и двуетажни

юли 05, 2022
261

Транспортното министерство ще се опита да пусне обществени поръчки за над 1,7 млрд лв, става ясно от информация, публикувана на ведомството. В края на миналия месец изтече срока за получаване на предложения за придобиване на нови влакове. Това е най-голямата задействана поръчка по Плана за възстановяване и устойчивост.

Получени са 32 предлажения. „Ще се възползваме в пълна степен от възможностите, които ни дава Законът за обществените поръчки, за да придобием най-модерните и сигурни влакове и оборудване при най-добри условия - и като цена, и като технологии“, каза министър Събев.

Индикативни предложения са подали големи световни производители и доставчици като Alstom, CAF, Hyundai Rotem, PESA Bydgoszсz, Siemens Mobility, Škoda Transportation, Stadler Rail, Fabryka Pojazdow Szynowych - FPS Poznan, KONČAR - Electric vehicles Inc., Thales, Talgo, Express Service, Vossloh Locomotives GmbH, CZ LOKO a.s. и CRRC Corporation Limited.

Предстои в кратки срокове транспортното министерство да обяви обществени поръчки на обща стойност 1,7 млрд. Лева и до средата на 2026 г. България да има обновен железопътен парк от най-ново поколение.

В края на май транспортният министър се похвали в профила си във във Fасеbооk, че започва "пaзapни ĸoнcyлтaции" зa доставка и пoддpъжĸa нa локомотиви, вагони и бopдoвo oбopyдвaнe. По-конкретно става дума за 42 eлeĸтpичecĸи влaĸa,

20 пyш-пyл (рuѕh-рull) влaĸoви cъcтaвa, 18 мaнeвpeни лoĸoмoтива и 108 ĸoмплeĸтa ЕТСЅ бopдoвo oбopyдвaнe на обща стойност над 1 млрд. лева.

По разпореждане на министър Николай Събев същият подход ще бъде приложен от националната компания „Железопътна инфраструктура“ и за двата проекта на компанията, одобрени по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те са за изграждане на интермодален терминал в Русе и за внедряване на Европейската система за управление на железопътното движение (ERTMS), ниво 2, в железопътния участък Русе - Каспичан.

Cĸлючвaнeтo нa дoгoвopи c избpaнитe изпълнитeли e зaлoжeнo зa пъpвитe тpи мeceцa нa 2023 г., a пристигането на първите влакове - към юни 2024 г. Всичко това обаче е обвързано с парите от Плана за развитие, които зависят от изпълнението на доста реформи. За тях обаче ще трябва промяна около 30 закона, а парламентът често не успява да събере кворум и повечето депутати просто чакат новите избори. Явно засега амбициозните планове на Николай Събев са подплатени само с обещания и всичко зависи от това колко време ще просъществува парламентът.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 03, 2022
Бойко Борисов стана дядо за трети път
Още
сеп 07, 2022
УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ изпраща дежурни медицински екипи за пострадалите в Карловско
Още
авг 01, 2022
961 млн. лв. повече за образование през последните седем месеца
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия