Пет български града се потапят в японската култура

авг 31, 2022
93

Пет български града ще посрещнат поредица от събития, пренасящи магията на японската култура, от утре до края на ноември. 33-тото издание на „Дни на японската култура в България“ ще посети София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, а организатори са Посолството на Япония в България и Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“.

Жителите и гостите на петте града ще могат да се докоснат до плеяда от творби и майстори от Страната на изгряващото слънце.
Утре е началото на първата изложба, а с нея – и откриването на тазгодишната поредица от събития.

Септември ще донесе пъстра палитра от цветовете на Япония чрез изложби, филмови прожекции, концерти и лекции.
От 1-ви до 30-и септември в зала „Триъгълна кула на Сердика“ на Регионалния исторически музей - София ще бъде на разположение експозицията „Форми на хартия“, в която могат да се видят инсталации и пана на японската калиграфка Ацуми Мурата. Те са изработени от нейната авторска ръчна хартия козо, отлята с имплантирани многослойни структури.

На 2 и 3 септември пловдивчани и гости на града ще могат да се насладят на кимоното в пълния му блясък чрез изложба, съвременни японски песни и балет. „Кимоното – традиция и бъдеще“ ще се състои в Културен център-музей „ТРАКАРТ“ (Археологически подлез) от 17 ч. в петък и от 11 ч. в събота.

Не по-малко пленително е и първото събитие за Варна. На 5 септември от 18 ч. в Арт салон на Радио „Варна“ ще се състои откриването на изложбата на калиграфия, хайга и сумие „Полъх от изтока“ . Експозицията ще остане в морската столица до 18 септември и ще покаже 55 творби на четирима автори. Тя има за цел да демонстрира разнообразието в подходите и художествения език, стилистика и интерпретации чрез техниките на източната четка и туш. Ще бъдат представени традиционна и съвременна калиграфия (изписана с канджи или с кирилица), хайга (рисунки, съчетани в едно картинно пространство с хайку стих) и рисунки с туш (сумие или суминагаши).

Поредицата от вълнуващи събития продължава с тонизиращия „София Екиден маратон“, който се провежда за осма поредна година под патронажа на Посолството на Япония в България. Той се организира в чест на 137 год. от Съединението на Княжество България и Източна Румелия с желание да се популяризира щафетното бягане и в България. Тази година началото му е на от 9 ч. на 6 септември, а мястото – пред Национален стадион „Васил Левски“.

„Панорама на японското кино“ ще има в два града – Бургас и София - в 33-тото издание на „Дни на японската култура“, като Бургас я посреща първи между 12 и 14 септември. Морският град ще може да се потопи безплатно в три прожекции на нови заглавия от фонда на филмотеката на Японската фондация: „Красива звезда“, „Банан? По това време на нощта?“ и „Мечът на умиротворението“– в Морското казино, зала „Петя Дубарова“ всяка вечер от 19 ч..

„Икебана – чудесата на цветята“ пък е поредица от изложби, демонстрации и работилници на изящното изкуство на композирането на цветя и нейните издания ще се състоят през септември и октомври – 14 до 19 септември в София (Арт Галерия в НДК (пл. „България“ №1)), 28 септември до 2 октомври в Пловдив (Източен сектор на Римския стадион (ул. „Княз Александър I“ № 11)) и 4-9 октомври в Стара Загора (Народно читалище "Свети Климент Охридски 1858 г." (бул. „Цар Симеон Велики“ 156, ет.3)). Ще бъдат организирани и съпътстващи работилница по икебана за деца или възрастни.

На 20 септември от 19 ч. в концертна зала в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ ще се състои Концерт на Детския хор на БНР и студенти от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Концертът, който ще е достъпен с покани, ще съдържа песни от японски композитори - Акира Юяма, Хидео Кобаяши, Масами Ямамото и др., а също така и произведения от българската и световна музикална класика.

Тазгодишното издание на Деня на отворените врати в Катедра Японистика е посветено на силата на словото. То ще се състои на 26 септември – на Европейския ден на езиците – между 18 и 21 ч. в Центъра за източни езици и култури към СУ в София.

Три дни по-късно във Варна пък ще се състои лекция на тема “Японската цивилизация през призмата на географския и други фактори”. Желаещите да присъстват могат да го направят безплатно на 29 септември (четвъртък) между 18:30 и 20:00 ч. в Община Варна, зала Пленарна. Лекцията ще бъде водена от Светлана Иванова, PhD, специалист по история на Япония, която ще разкаже как фактори от общогеографско естество играят фундаментална роля при формирането на японската цивилизация.

Актуалната програма и информация за следващите месеци може да бъде следена на сайта на Японското посолство в България и Фейсбук страницата на „Дни на японската култура“, като потенциални промени също ще бъдат обявявани на тези две места в интернет.

Тагове:
японска култура в България икебана

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 15, 2022
Звезди, музика, награди и каузи на Фестивала за поп и рок музика - София 2022
Още
сеп 02, 2022
На 15 септември София ще бъде музика
Още
авг 31, 2022
Пет български града се потапят в японската култура
Още
КОПИРАЙТИНГ УСЛУГИ
Купи само за: 150.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия