Замъците, които не очаквах да видя в Румъния

май 10, 2019
1360

Румъния никога не е била в списъка на местата, които много искам да посетя. Винаги когато има повече от 2 почивни дни, организирам пътуване извън България, но никога досега в северната ни съседка. Нали  все ни поставят в един кюп с румънците, та и аз не очаквах да видя нещо кой знае колко  различно. И наистина първите стотина километра след като се премине през Дунав мост, не предлагат действителност, различаваща се от милата ни родна картинка. След това обаче нещата се променят. Драстично. А когато стигнеш до Трансилвания, започваш да се чудиш дали не си в някое китно швейцарско градче. Толкова зелено, чисто, цветно, подредено и аристократично. И се питаш къде ли е замъка на владетеля, управляващ това приказно кралство. Има и  замъци. И то какви!

Тук се намира един от най – красивите палати в Европа – Пелеш. В подножието на Карпатите, на 130 километра от столицата Букурещ, погледа приковава някогашната лятна резиденция на крал Карл I. Строежът му започва през 1873г и приключва десетилетие по -късно. А кралят е разполагал със 160 стаи, градини, бални зали, фонтани и ловни полета, скътани сред планинската прохлада. Чаушеску също е бил запленен от красотата на дворцовия комплекс и е посрещал тук най – видните си чуждестранни гости. Днес гости са стотиците туристи, минаващи ежедневно по старата криволичеща пътека към архитектурния шедьовър.

Следващият палат, който много държахме да разгледаме, естествено е на митичния граф Дракула. Замъкът Бран се намира недалеч от Брашов. Туристите тук са още повече. А по малките, спретнати улички отвсякъде дебнат кулинарни изкушения – сладкарски работилнички, огромни тигани, в които къкрят меса и наденици, млечни продукти, вино, дори гулаш.

Бран е разположен върху скала и се издига високо над цялата местност. Почти напълно се припокрива със замъка, описан в романа „Дракула“ на Брам Стокър. Някога из него се е разхождал Влад Цепеш, известен като Дракула или Дявола, Вампира. Той е получил прозвището заради огромната си жестокост. Името Цепеш на румънски означава „човек, който набива на кол“. След като станал владетел, Влад отстранил всички боляри, които не му били верни.  До 1947 година Бран е собственост на румънското кралско семейство. Днес посетителите могат да видят традиционни мебели и гоблени от времето на румънската кралица Мария и да се насладят на богатата колекция от румънски и чуждестранни произведения на изкуството.

Известният замък е построен с пари, събрани от жителите на района през 1382 г. В замяна на това, те са освободени от данъци към хазната за няколко стотин години напред. Бран е бил стратегическа крепост с отбрана на четири нива, свързани чрез стълби.  Във вътрешния двор на замъка има кладенец, който според легендата, води до подземие. 

Има и множество тайни входове, и подземни лабиринти. Местните жители поднасят замъка като подарък на кралица Мария през декември 1920 г. заради приноса й в обединяването на румънските провинции. Той е реконструиран и превърнат в красива резиденция, заобиколена от алеи, паркове и езера.

            Третият дворец, който силно ме впечатли, се намира в Букурещ – Могошоая. Построен е през 1698-1702 г за един от най - известните влашки князе – Константин Бранковяну. Намира се сред огромен парк, на брега на езеро. За почти 300 - годишното си съществуване е бил част от живота на най-влиятелните семейства в Румъния. Управлението на Константин Бранковяну завършва трагично през 1714 г., когато е екзекутиран заедно с четиримата си сина, по заповед на османския султан. След обезглавяването на принца, двореца е опустошен и ограбен от османските войски. Възстановен е години по-късно от вдовицата му. Чрез драматичен брачен съюз, палата става собственост на друго благородническо семейство - Бибеску. В началото на миналия век е поднесен като сватбен подарък на талантливата писателка Марта Бибеску. Благодарение на нея сградата  е превърната в една от най-модерните европейски резиденции. Както всички други частни имоти в Румъния, дворецът е конфискуван през 1948 г. от комунистическите власти, а Марта Бибеску - принудена да напусне страната. Оттогава функционира като музей.

Разхождайки се из прекрасните румънски замъци, за пореден път осъзнах, че предразсъдъците често ни пречат. Румъния се оказа интересна туристическа дестинация, която със сигурност ще посетя отново.

Тагове:
Румъния замъци Бран граф Дракула Пелеш

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 08, 2019
Разходка из най – красивите градчета в Алгарве
Още
окт 02, 2019
На Хелоуин - като филмов герой или страшен таласъм
Още
сеп 30, 2019
Гранд хотел Велинград е най – добрият СПА хотел на Балканите за 2019 година
Още
Дневник на моята бременност- книга за всяка бъдеща майка
Купи само за: 18.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Маса + 6 стола за трапезария окт 14, 2019
Цена: 115 лв.
Кошница за пикник за двама окт 14, 2019
Цена: 70 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия