Не оставяйте детето си да бездейства през цялата ваканция

май 16, 2019
1247

Лятната ваканция на децата все повече наближава. А ние започваме да обмисляме как този период от годината да бъде едновременно ползотворен и забавен за тях. Чудим се колко време да отделим за развитие на знанията и уменията им и колко за почивка. Кои са основните стъпки за постигането на този баланс, пред myfamily.bg разкрива психологът Стоян Георгиев.


Дългата лятна ваканция е една добра възможност за постигане на по – дълбока свързаност между деца и родители. Тя е периода, в който могат да прекарат по – дълго време заедно, да пътуват и да споделят. Съставянето на план за лятото, би помогнал това да се случи още по – пълноценно. В изготвянето му обаче трябва да участват и децата, съветва психологът. Те могат да изразят своите очаквания и желания - кои свои умения биха искали да развият, какви книги биха прочели, на какво биха наблегнали, за да използват това време максимално ефективно. Родителите също могат да дадат своите идеи, но без да ги натрапват.
Децата имат нужда от почивка, но без това да доведе до разрушаване на добрите навици или до създаването на негативни. Затова може да им се остави период, в който да няма определени изисквания към тях. Той обаче не трябва да бъде прекалено дълъг – не повече от месец, съветва специалистът. И задължително трябва да включва лимит при употребата на електронни устройства – компютър, таблет, телефон, електронни игри и телевизия - не повече от два часа дневно. Така се стимулира прекарването на повече време на открито и сред приятели, а не пред екраните.
И когато периода на пълна релаксация приключи, детето трябва да започне да следва планираната от семейството програма. Освен езикови и други подготвителни курсове, е добре в нея да се наблегне на движението, музиката и творчеството, тъй като при тях не се изисква голяма концентрация.
Това, за което трябва да се настоява, е детето да продължи да изпълнява ежедневните ангажименти в домакинството и по време на ваканцията.
Книгите, прочетени през лятото, е добре да бъдат обсъдени в семейството, за да не се получи препускане през дългия списък от задължителна литература, посочена в училище и пасивно преминаване на информация през мозъка на детето. Добре е и да се прояви доза реализъм в следване на посочената програма, ако тя е непосилна за възможностите на ученика.
Най – важен обаче е баланса между почивката и планираните дейности и отговорности, за да не прахосат децата ни четири скъпоценни месеца от живота си.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 27, 2020
Японски експерти: Маските са твърде опасни за деца под 2 години
Още
май 26, 2020
Над 6300 деца отидоха днес на детска градина в София
Още
май 23, 2020
Красимир Вълчев: „Никой и никога няма да замени общуването в класната стая“
Още
Събуди се спокоен!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия