Сан Марино - извън суетата и безмитните магазини

ное 23, 2019
2030

Сан Марино - държавата с площ от 61 кв км е една от най – малките в света, но същевременно най – устойчивата на предизвикателствата на времето – тя е най – старата република, съществувала някога. Историята й започва преди повече от 1700 години. Смята се, че е създадена от каменоделец на име Марино, който избягал от Римската империя, защото там не можел да изповядва християнската си религия. Той стигнал до североизточнита част на Апенините, където срещнал хора с подобна съдба и заедно основали Сан Марино – държава на свободата.

Посетих я през един топъл пролетен ден. Малко ме е срам да си призная, но първоначалната ми идея беше да се насладя на безмитното пазаруване. Защото не знаех колко красота и величие са концентрирани на тази малка територия.


Ако сте с кола, добре е да я оставите на някои от големите паркинги, намиращи се малко след бариерата, оказваща че излизате от пределите на Италия и навлизате в територията на друга държава. На повечето места в Сан Марино е позволено да паркират само постоянните му жители (около 30 хиляди души).
Уличките са малки, стръмни и красиви. Има множество старинни, добре поддържани сгради. Базиликата на Светеца (La Pieve) е едно от най-красивите места в Сан Марино. Изградена е през XIX век върху основите на църква от V век. Тук, под единия от седемте олтара, се пазят останките на Сан Марино – основателя на града-държава.


Най – атрактивни за туристите са Трите кули - средновековни замъци и крепости, които ограждат Сан Марино. Те са играели важна роля в защитата му в размирни времена. Важната им роля се потвърждава и от това, че са част от герба на държавата. Трите замъка - кули се казват Гуаита, Де ла Фрата и Монтале.

Най – интерсни са тъмниците на Гуаита. Кулата има и друго име - Prima Torre. И това е най-старата защитна структура тук. Построена е през 11-ти век и е използвана като затвор, а след това -като наблюдателна кула. И до днес замъкът със своите стръмни каменни стълбища, малки пролуки и смразяващ хлад, оставя усещането, че сте се попаднали в Средновековието. Съвременна е само платформата за наблюдение, от която се разкрива невероятна гледка.
Правителството на малката държава се помещава в прочутия дворец Палацо Публико. Тук е и седалището на капитан – регентите. Палата е възкресен за нов живот в края на 19 век по проект на Франческо Азури. Преди това там са се намирали само останки от старинна сградата. Последните промени по нея са направени преди около две десетилетия. Повечето държавни церемонии се провеждат в Палацо Публико или пред него – на Площада на свободата.


До основните забележителности, които се намират в най – високата точка на Сан Марино, може да стигнете и с кабинков лифт. Ако изберете този начин на придвижване, ще се насладите и на панорамата.


А когато краката ви се изморят от ходене, а сетивата – от толкова много старинна красота, просто си изберете някое от многобройните ресторанти или кафенета. Навсякъде ще ви посрещнат учтиви и усмихнати хора. Това, което силно ме впечатли е, че нито един от тях не носеше тениска или бяла риза - бяха с хубави цветни ризи. Не знам дали заради тази елегантност и на хората, и на сградите, но всичко ми се струваше някак празнично – дори просто да изпиеш едно кафе.


И неусетно безмитните магазини, които бяха първоначалния ми подтик да посетя Сан Марино, останаха на заден план. Реших да посветя времето си на красивите гледки и усещания.

Е ето и кратко видео от най - красивите места в Дан Марино:

Тагове:
Сан Марино безмитни магазини трите кули

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 31, 2020
За Деня на детето влизаме безплатно в Зоологическата градина на София
Още
май 30, 2020
Популярният мексикански курорт Канкун ще поеме половината от разходите ви за хотел, ако го посетите до края на годината
Още
май 28, 2020
Лисабон – едно незабравимо преживяване за децата
Още
Събуди се спокоен!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Детски акумулаторен мотор Ducati май 29, 2020
Цена: 420 лв.
Bugaboo Donkey 2 Twin Black 2x система за ... сеп 21, 2019
Цена: 2986 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия