Детска градина учи децата на родолюбие

май 24, 2019
2283

Патриотични песни, хора и рецитиране на Христо Ботев, Васил Левски, Иван Вазов, Георги Раковски представиха децата от детска градина „Малкият принц“ на празничен спектакъл под надслов „ Аз обичам България“.
„Нека всеки запише дълбоко в сърцето си свобода или смърт“, звучеше от думите на възпитаник от IV група на детското заведение.


„Но стига ми тая награда – да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода...“, рецитира друго дете Ботев от сцената на 11 зала в НДК, която приюти патриотично настроените малки българи.
В спектакъла децата изиграха различни видове хора, сред които граовско хоро, изпълниха част от вечните патриотични български песни като „Хубава си моя горо“, „Една българска роза“ , „Вятър ечи“, „Моя страна“ и зарадваха публиката с още много автентични фолклорни изпълнения.


Целта на инициативата е да оживее българското, за да се огледат в него различните човешки качества. Децата, да се докоснат до живия български дух и да се обединят около родолюбието като висша ценност. Да се запалят българските чувства, да пеят с желание и вдъхновение патриотични песни, каза директорът на ДГ 167 „Малкият принц“ Даниела Кулинска.


Идеята е заредена с дълбок исторически замисъл, който днес иска да напомни на младите, че героичното дело на патриотите в славната история на България са пример за подражание на поколенията и са еталон за формиране на ценности. Желанието е да се направи крачка към възстановяването на ценностите в българското училище, които ще повишат самочувствието на учителите и увереността на децата да бъдат успешни, поясни още тя.


„Родината е като майката, тя ни свързва с нашите предци с корените на рода ни. В България живее един народ с вековни традиции и култура, със славна история. Българският език е световно наследство, с което можем само да се гордеем. В един учебник по български език пише: „Заслушайте се в песните, в стиховете, в приказките, в говора край вас и ще доловите колко звънлива и омайна е българската реч, колко богата е на думи и тонове. С нея можем да изразим радост и болка, обич и омраза, възхищение и удивление, гняв и презрение – всичко, което ни вълнува“, с тези думи Даниела Кулинска се обърна към присъстващите в залата. Тя поздрави всички свои колеги, възпитатели и учители с деня на славянската писменост и култура 24 май и изказа благодарност към целия си екип.


Освен патриотизма и родолюбието „Аз обичам България“ ще позволи на децата по-добро запознаване и научаване на важните неща по съответните теми; разгръщане на речниковия им запас . Това от своя страна ще подобрява говорните и комуникативните умения на децата; ще формира умения за работа с книжки; ще подобрява взаимодействието между детска градина – семейство и; ще помогне за осъществяване на целите и задачите, предвидени в „Националната стратегия за насърчаване и повишаване любовта към България“.
В дома се поставят основите на навиците за интерес към историята, към миналото на децата.
Интересът към миналото трябва да бъде даден от родителите. Тъй като все по – малко родителите разказват на децата си, децата се нуждаят от повече подкрепа отвън. Детските градини, училищата се опитват да запълнят тази празнина.
В тази връзка от 2016 година детската градина работи съвмeстно с Националния исторически музей. Децата го посещават два пъти годишно с идеята да се запознаят с културно историческите забележителности, църкви, манастири, фолклор и др. Необходимо е при децата разказът да се свърже с положителен опит. Ако този опит не се създава от родителите – например /разказ в уютна обстановка/, детето трябва да се запознае с положителната страна и обогатяване знанията му още в детска възраст за миналото, а това може да се осъществи и с посещение в музея, и други архитектурни и исторически паметници.

Тагове:
родолюбие детска градина Малкият принц Аз обичам България

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 23, 2021
Над 6000 заразените деца за първите 10 дни от началото на учебната година в Гърция
Още
сеп 21, 2021
Проф. Денков: Има плавно нарастване на случаите на COVID – 19 в училищата
Още
сеп 21, 2021
Приоритетите на МОН: присъственото обучение и предотвратяване на отпадането от училище
Още
Излъчвайте на живо чрез Facebook Live в каналите на MyFamily.bg
Купи само за: 50.00 лв.
За Нас
Информационният портал myfamily.bg е създаден през 2018 година. Екипът ни се състои от професионални журналисти, които използват само достоверни източници и проверяват информацията, достигаща до аудиторията. Медийната платформа представя обективно актуалните новини от страната и света. Наша...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия