Двойките, които се карат повече, живеят по - дълго

май 27, 2019
744

Средностатистическият американец има средно около 19 пререкания с партньора си и прекарва 5 нощи сам на дивана за месец. Ето обаче една новина, която ще ви обнадежди: семейните конфликти не са задължително вредни за вашето здраве.

Може да не вярвате в това заради чувствата на опустошение и разочарование, които вървят ръка за ръка със семейните войни. Понякога дори ви е трудно да дишате или да намалите сърцебиенето, което получавате по време на спор. Но ново проучване показва, че семейните конфликти могат да се превърнат в ключ към значително по-дълъг живот. Но винаги има едно „но“.  Изследователите уточняват, че ако искате да живеете по-дълъг и здравословен живот, трябва да съчетавате стила си на водене на спорове с този на съпруга си.

Проучването се фокусира върху 192 семейни двойки в продължение на 32 години. Основната му задача е да установи дали отношението на партньорите един към друг влияе върху тяхната смъртност. На всяка двойка са задавани въпроси за конфликтите в семейния им живот и за начина, по който обикновено се справят с тях. Например, те биха могли да отговорят: "Аз бих се побъркал и бих зарязал всичко" или "Бих се разгневил, но бих овладял емоциите си ."

Според резултатите, ако има голяма голямата разлика в начина, по който отговарят  съпругата и съпругът, тогава при тях има повишен риск от ранна смърт. В случаите, при които единият от партньорите има склонност да постиска гнева си, а другият – да избухва, рискът се удвоява. Най-добрият начин да се справим с конфликтите е чрез откровен диалог, в който всеки говори за своите болки и съмнения.

Защо е толкова важно да изразите чувствата си по сходен начин? Това е от решаващо значение, тъй като партньорите, които реагират по различен начин на конфликтите, обикновено не са удовлетворени от начина, по който те се решават. Например, съпругът иска да изпусне напрежението, което е насъбрал, докато жена му е решила да не реагира и да избягва конфликтите изцяло, отказвайки да пусне собствените си емоции да бушуват на воля. Това може да доведе до постоянен стрес, повишено напрежение и отрицателно въздействие върху здравето на съпрузите. Нещо повече, в някакъв момент всичко, което е било потискано,  избухва с пълна сила.

Двойките, които са в състояние да съчетаят своите реакции, имат по-малко конфликти и поддържат по-добро здраве. Заедно те намират правилния подход за преживяване на емоциите и се съгласяват с неща, които са полезни и за двете страни.

Източник: https://brightside.me/inspiration-relationships/couples-who-fight-live-longer-according-to-science-746460/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 16, 2020
Актьорът Джуд Лоу вече е баща на 6 деца
Още
сеп 07, 2020
Красен Кралев: „Не подценявайте жестокостта на коронавируса“
Още
сеп 04, 2020
Тити Папазов отново погази грубо правилата за движение
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия