Учени: „Бебетата спят по-добре през нощта, ако ги оставим да поплачат“

юни 06, 2019
293

Снимка: iStockphoto

Един от най-сложните родителски процеси е сънят на бебето през нощта и дилемата, как да го научим да спи през цялата нощ.
Всеки родител сам за себе си предприема различна стратегия. Едни оставят детето да пореве, докато заспи, а други скачат веднага щом се обади.
Все повече учени в последно време правят редица изследвания в областта на отглеждането на децата, с цел да помогнат на съвременните родители.
Британският професор Емили Остер в книгата си Cribsheet застъпва тезата, че контролираният плач може да има полза за съня на бебето и за цялото семейство. Нейното изследване се базира на хиляди документи от академичната литература.
Но, какво всъщност е контролираният плач? Това е техника, прилагаща се при бебета и малки деца, които имат проблеми с нощния сън.
Начинът, по който работи техниката е родителите да оставят бебето да плаче за кратко като постепенно увеличават интервалите на времето преди да го утешат.
Целта на контролирания плач е да научи бебетата да заспиват сами и да сложи край на събужданията през нощта.
Моник Робинсън е друг изследовател в областта от Института за изследване на детското здраве в Университета на Западна Австралия. По данни на нейното проучване, включващо майки и бебета между шест и дванадесет месеца след прилагането на контролирания плач не само имало значително подобрение в съня на бебетата, но се наблюдавало и значително налаяване на депресивните симптоми на майката.
Според проф. Остер в проучванията, в които родителите са били насърчавани да използват тази техника бебетата им спят по-добре през нощта, а майките са по-спокойни и отпочинали.
Резултатите от тези данни съвсем не означат, че контролираният плач е правилния избор за всеки родител. Техниката може да бъде от полза за тези, които нямат проблем да оставят бебето да реве за малко.

Тагове:
бебета контролиран плач нощния сън при бебетата отглеждане

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 06, 2019
Учени: „Бебетата спят по-добре през нощта, ако ги оставим да поплачат“
Още
май 31, 2019
Първокласници дариха събираните от тях средства за лечението на малката Калина
Още
май 31, 2019
Създателят на X-Factor Саймън Коуел смята средното образование за безсмислено, иска сина му да напусне училище на 10 години
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 17.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Шал Trussardi авг 03, 2019
Цена: 20 лв.
Дизайнерска блуза авг 02, 2019
Цена: 20 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия