Непознатата Германия – градчета като от приказките

ное 23, 2019
4362

Едно от най – красивите ми приключения през това лято се оказа изминаването на Романтичния път в Германия. Сигурна съм, че за много от вас романтика и Германия не са думи, които могат да се употребят в едно и също изречение. И за мен беше така. Но за една седмица успях не само да преодолея предразсъдъците си, но и да се влюбя в Баварската провинция.
Пътувахме със самолет до Франкфурт. Там взехме кола под наем и потеглихме по 300 – километровата огърлица от романтични перли.


Първата ни спирка беше Милтенберг – официално не е част от Романтичния път, но има същия дух и по нищо не отстъпва на включените в него места. Тук е цветно, традиционно и много красиво. Освен това можеш да се разходиш спокойно, без да се блъскаш с тълпите от туристи, окупирали най – известните градчета от Пътя. Павирани тесни улички, запазени старинни къщи, малки ресторантчета и бирарии носят усещането за спокойно безвремие. Усеща се най – силно привечер, когато жителите и гостите на Милтенберг посрещат залеза на бреговете на река Майн. И аз се присъединих към възхваляващите ярката оранжева красота на залеза. Естествено, с чаша Аперол в ръка.


А ако искате да се пренесете назад във времето, може да похапнете в един от най – старите ханове в Германия – Haus zum Riesen


Следващата спирка е Ротенбург об дер Таубер – градчето, което остави най – силно впечатление в мен. Толкова е приказно и красиво, че му простих тълпите китайски и руски туристи, с които трябва да се съревноваваш, за да си намериш място в хубавите ресторанти, в музеите, магазините и дори по уличките; надутите цени на традиционните за региона коледни украси и мечета; и всичко останало, свързано с комерсиализацията. Тя обаче трудно би могла да бъде избегната, когато става въпрос за най – добре запазеният средновековен град в Европа. Тук усещането е, че си попаднал в приказка на братя Грим.


Историята на градчето започва преди повече от хиляда година, но своя разцвет то достига през 14 – ти век. Тогава е построена и крепостната стена, която опасва Стария град до днес. Тя предлага внушителни гледки, ако решите да се разходите по непокътната от времето стражева пътека. 

През 19 – ти век художници като Карл Шпицвег и Лудвиг Рихтер намират вдъхновение тук. А в началото на 20 – ти век градчето става популярна туристическа дестинация за богати американци и британци.


В центъра се намира пазарният площад и ренесансовата сграда на кметството, на чийто стъпала изморените туристи често посядат. Площадът често се превръща в място, на което кипи буйна културна дейност. Ние успяхме да се насладим на един от концертите, изпълнявани тук.


Една от причините Ротенбург да бъде приказно място е, че Коледа тук не си отива през цялата година. Тя присъства в коледната украса, която се изработва ръчно и се продава целогодишно; в Музея на коледното село, където сякаш живее самият белобрад старец. Тук тавана е осеян със „звезди“, елката е високо 5 метра, има над 4 километра гирлянди и над 80 хиляди лампички. Могат да се закупят украси в огромен ценови диапазон - от 5 до 500 евро. И са толкова интересни, красиви и изкушаващи, че трудно можеш да им устоиш. Лично аз не успях.


Не успях да устоя и на местните сладкиши – Schneeballen – т.нар. снежни топки – кръгли сладкиши с пълнеж от бисквити и заливка от различни видове шоколад и ядки.


Тук има също Музей на криминалистиката и Музей на играчките. Много популярни в града са плюшените мечета – посветен им е цял магазин, в който можеш да ги намериш във всякакви цветове, размери и разновидности. За мен той се оказа по – интересен от музей.


Преди да си тръгнете от Ротенбург задължително трябва да изпиете чаша вино в чест на прочутия кмет Нуш, който спасил града благодарение на умението си да поглъща огромни количества от божествената напитка. Той спечелил „Майсторското надпиване“ по време на Тридесетгодишната война. Залогът бил голям – дали града да бъде разрушен или не от императорската армия на генерал Тили. Кметът успял да изпие на екс цял бокал с вино – около 3.2 литра и спечелил.
Следваща спирка - Креглинген – едно от най - тихите места по Романтичния път. Вярва се, че е и едно т най – старите – историята му може да се проследи чак до времената на келтите.

Към края на пътуването се отбиваме във Фюсен. Повечето туристи го пренебрегват и отиват директно в замъка Нойшвайщайн, който се намира наблизо. Градчето обаче заслужава внимание. Намира се на 5 километра от границата с Австрия. Заобиколено е от величествени планински върхове и езера. Част е не само от Романтичния път, но и от Германския алпийски път. По романтичните улички на Стария град средновековни къщи и барокови църкви напомнят за отдавна отминали времена.


До замъка Нойшванйщайн се стига пеша или с конски впряг. Изкачването е много приятно заради свежия планински въздух, цветята и дивите ягоди, които растат тук. 7 – годишният ми син веднага ги забеляза. Сочейки ги извика: “Ягодки!“. Един германец береше от тях на детето си. Когато видя ентусиазма на нашето момче, се усмихна и му подаде набраните плодове. В този момент, като стена на пясъчен замък, се разруши и моята представа, че немците са студени и дистанцирани хора.


Нойшванйщайн има 150 – годишна история зад гърба си, но въпреки това все още не е довършен. Реализираната мечта на баварския крал Лудвиг II е най – посещавания замък в света и най – популярната туристическа дестинация в Германия. Служи за вдъхновение на Уолт Дисни, който го прави емблема на прочутото си анимационно студио. Красотата на това място води и Чайковски до създаването на балета „Лебедово езеро“.


В замъка сякаш се усеща желанието на баварския крал да създаде нов, приказен свят за себе си след като губи войната срещу Прусия през 1866 година и на практика престава да бъде суверен. Стотици свещи, картини, дърворезби и стенописи разкриват копнежа за живот в красота, достойнство и мир.
По Романтичния път останаха още много неизследвани съкровища. Тях ще посетя следващия път -много ми се иска да се върна отново в тази чудна земя, където се раждат приказките.

 

Тагове:
Германия непозната градчета приказки романтен път в Германия Ротенбург нойшвайщайн

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 03, 2020
„Полет до никъде“ предлага летището в Тайпе за най – зажаднелите пътешественици
Още
юли 02, 2020
Прага отбеляза края на извънредното положение с масова вечеря на 480 – метрова маса
Още
юни 26, 2020
Парк „Мини България“ – разказ за великото минало на хилядолетна нация
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия