Лондонски дизайнери дават нов живот на забравени български платове и мотиви

ное 23, 2019
993

Отдавна забравени български платове и фолклорни мотиви заживяват нов живот. И то на модната сцена в Англия и Америка. Магията се случва благодарение на две млади и талантливи дизайнерки - Ема Шопова и Лаура Ловена. Те черпят вдъхновение от богатата българска фолклорна традиция. Създават съвременни дрехи, в които вплитат части от стари народни носии и престилки, дори покривки. В бъдеще планират да рециклират и стара прежда.
Ема е родена в Ню Джърси, САЩ, но корените ѝ са в Троянския балкан. На 18 -годишна възраст заминава за Лондон. Там се запознава с Лаура. Срещат се в най - известния колеж за дизайн и изкуство Central Saint Martins.


Ема си спомня, че когато за пръв път вижда българска носия решава, че едва ли съществува нещо по – красиво. Запознава и приятелката си с традициите на своите предци. Двете момичета се сработват много добре и създават заедно модната линия Chopova Lowena. Дрехите им се продават в 20 магазина по света – в Европа, Америка и Азия.

Двете момичета казват, че клиентите обръщат все по-голямо внимание на произхода на материите и много се впечатляват когато разберат, че всяко парче е изработено ръчно. Високо се оценява и факта, че това са стари тъкани, които заживяват нов живот: „Те знаят, че получават нещо наистина специално“. Тъканите се издирват в цяла България. Шопова има местен екип, който обикаля страната в търсене на старинен текстил. Изпращат й снимки и тя подбира всичко, което може да бъде използвано. Оценява около 4000 парчета плат всеки сезон - от престилки до тежки одеяла. Рециклираните одеяла се превръщат във връхни дрехи: "Има толкова много невероятни тъкани, които седят в нечия къща неизползвани".


За да се сведе до минимум въглеродният отпечатък на марката, дрехите се изработват ръчно в България и Англия. Така се избягват и разходите за доставка на материали по целия свят. Разширяването и набирането на повече търговски партньори може да доведе до предизвикателства в производството, но Chopova Lowena не планира да променя своя занаятчийски подход. Тъй като ресурсите, които могат да бъдат открити в България са ограничено количество, двете момичета се надяват един ден да тъкат собствени платове, използвайки рециклирани прежди: „За нас е важно да рециклираме колкото можем. В противен случай светът ще избухне"
А ние избухваме в овации към младите жени, които не само прославят българската фолклорна традиция, но се грижат и за планетата, на която живеем.

Източник: https://www.nytimes.com/

Тагове:
дизайнер български платове Лондон

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
дек 04, 2019
Звездният спектакъл „Песен за дете“ събра 18 000 лева за двойки с репродуктивни проблеми
Още
дек 05, 2019
Изпълнители с увреждания излизат на една сцена с популярни български музиканти
Още
дек 01, 2019
Ресторант в Лондон кани самотните хора на безплатна вечеря за Коледа
Още
Коледни кошници
Купи само за: 68.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия