Лондонски дизайнери дават нов живот на забравени български платове и мотиви

авг 13, 2019
826

Отдавна забравени български платове и фолклорни мотиви заживяват нов живот. И то на модната сцена в Англия и Америка. Магията се случва благодарение на две млади и талантливи дизайнерки - Ема Шопова и Лаура Ловена. Те черпят вдъхновение от богатата българска фолклорна традиция. Създават съвременни дрехи, в които вплитат части от стари народни носии и престилки, дори покривки. В бъдеще планират да рециклират и стара прежда.
Ема е родена в Ню Джърси, САЩ, но корените ѝ са в Троянския балкан. На 18 -годишна възраст заминава за Лондон. Там се запознава с Лаура. Срещат се в най - известния колеж за дизайн и изкуство Central Saint Martins.


Ема си спомня, че когато за пръв път вижда българска носия решава, че едва ли съществува нещо по – красиво. Запознава и приятелката си с традициите на своите предци. Двете момичета се сработват много добре и създават заедно модната линия Chopova Lowena. Дрехите им се продават в 20 магазина по света – в Европа, Америка и Азия.

Двете момичета казват, че клиентите обръщат все по-голямо внимание на произхода на материите и много се впечатляват когато разберат, че всяко парче е изработено ръчно. Високо се оценява и факта, че това са стари тъкани, които заживяват нов живот: „Те знаят, че получават нещо наистина специално“. Тъканите се издирват в цяла България. Шопова има местен екип, който обикаля страната в търсене на старинен текстил. Изпращат й снимки и тя подбира всичко, което може да бъде използвано. Оценява около 4000 парчета плат всеки сезон - от престилки до тежки одеяла. Рециклираните одеяла се превръщат във връхни дрехи: "Има толкова много невероятни тъкани, които седят в нечия къща неизползвани".


За да се сведе до минимум въглеродният отпечатък на марката, дрехите се изработват ръчно в България и Англия. Така се избягват и разходите за доставка на материали по целия свят. Разширяването и набирането на повече търговски партньори може да доведе до предизвикателства в производството, но Chopova Lowena не планира да променя своя занаятчийски подход. Тъй като ресурсите, които могат да бъдат открити в България са ограничено количество, двете момичета се надяват един ден да тъкат собствени платове, използвайки рециклирани прежди: „За нас е важно да рециклираме колкото можем. В противен случай светът ще избухне"
А ние избухваме в овации към младите жени, които не само прославят българската фолклорна традиция, но се грижат и за планетата, на която живеем.

Източник: https://www.nytimes.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 13, 2019
Лондонски дизайнери дават нов живот на забравени български платове и мотиви
Още
юли 08, 2019
Никой не може да се провали, когато има до себе си приятели
Още
юни 22, 2019
Млад мъж се нуждае от помощ за лечение на левкемия
Още
Detoxme - натурален продукт за прочистване и отслабване
Купи само за: 17.90 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Шал Trussardi авг 03, 2019
Цена: 20 лв.
Дизайнерска блуза авг 02, 2019
Цена: 20 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия