Синтра – красива страница от португалска приказка

сеп 24, 2019
985

Преди месец посетих Португалия за втори път. Още при първото си посещение я харесах, но не бях влюбена. Защото не познавах Синтра. Разположен върху живописни хълмове, които се оглеждат в Атлантическия океан, приютил едни от най – красивите замъци, паркове и легенди, градът оставя траен отпечатък върху всеки. Вълшебникът на приказките Ханс Кристиан Андерсен го описва като „най – красивото място в Португалия“, а поетът Лорд Байрон – като „величествен рай“. Аз напълно ги подкрепям и искам да ви разведа из местата, които ме накараха да се влюбя в Синтра.


Всичко започна с една неописуемо красива гледка. Тя се разкрива от къщата на брега на океана, в която отседнахме. Градът освен неповторим дух, има и собствен специфичен микроклимат. Към 5 часа след обяд тук, дори и през август, се спуска лека мъгла, рева на океана се чува по – силно, а аромата му се усеща от по – далеч.


Първото място, за което си спомням когато мисля за Синтра, е двореца Монсерат и неговия легендарен парк. Тук те посрещат сложни геометрични модели, красиви малки детайли и завладяваща игра на светлината. Всичко е толкова скъпо и прецизно за изработка, че през 19 – ти век, може да бъде финансирано само от най – богатия човек в Англия – сър Франсис Кук. Районът около двореца още тогава е превърнат в екзотична градина с растения от цял свят.


Във високите части на Синтра се намира и Замъка на маврите. Той е построен през 10 – ти век. Върху сегашният му облик обаче са оказали влияние и доста от португалските владетели.


Кинта да Регалейра е дворец, построен в началото на 20 – ти век. Намира се в сърцето на Стария град. Бил е частно имение на Карвалио Монтейро, но днес е общинска собственост. Прочутият архитект Луиджи Манини изгражда това място с мистериозна слава - то съдържа множество тунели, пещери и загадъчни съоръжения. Едно от най – загадъчните места обаче се намира в градините – 27 – метровият Кладенец на просвещението. Той прилича на кула, която е обърната наопаки. Спираловидно стълбище води до подземен тунел. Твърди се, че е построено от масони и използвано за техния обред по приемане в братството.


В сърцето на града се намира Националният дворец. От 15 век до 1910 година той е използван като ловна резиденция на португалските крале, които са се спасявали тук от горещината на Лисабон. Отдалеч привлича погледа с двата си огромни конусовидни комина.


Около Националния дворец се намират много старинни сгради, ресторанти, кафенета и магазини.


За най – голяма забележителност в Синтра, е определян замъка Пена, построен според фантазиите на Фердинанд Сакс – Кобург – Гота. Боядисан е в различни цветове и наподобява приказен замък.

Един инцидент обаче ми попречи да го разгледам отблизо. Купихме билети, влязохме в парка и стигнахме до красиво езеро, оградено от заострени камъни, които явно се сториха интересно препятствие за преминаване от 8 – годишния ми син . Той падна в езерото и за секунди изчезна. Съпругът ми скочи след него и го извади. Благодарих на съдбата за благоприятната развръзка, въпреки че разглеждането на палата в тази ситуация ставаше невъзможно. Оставих го за следващия път, когато пак ще се върна на това приказно място.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
окт 08, 2019
Разходка из най – красивите градчета в Алгарве
Още
окт 02, 2019
На Хелоуин - като филмов герой или страшен таласъм
Още
сеп 30, 2019
Гранд хотел Велинград е най – добрият СПА хотел на Балканите за 2019 година
Още
Дневник на моята бременност- книга за всяка бъдеща майка
Купи само за: 18.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Маса + 6 стола за трапезария окт 14, 2019
Цена: 115 лв.
Кошница за пикник за двама окт 14, 2019
Цена: 70 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия