Синтра – красива страница от португалска приказка

ное 23, 2019
1582

Преди месец посетих Португалия за втори път. Още при първото си посещение я харесах, но не бях влюбена. Защото не познавах Синтра. Разположен върху живописни хълмове, които се оглеждат в Атлантическия океан, приютил едни от най – красивите замъци, паркове и легенди, градът оставя траен отпечатък върху всеки. Вълшебникът на приказките Ханс Кристиан Андерсен го описва като „най – красивото място в Португалия“, а поетът Лорд Байрон – като „величествен рай“. Аз напълно ги подкрепям и искам да ви разведа из местата, които ме накараха да се влюбя в Синтра.


Всичко започна с една неописуемо красива гледка. Тя се разкрива от къщата на брега на океана, в която отседнахме. Градът освен неповторим дух, има и собствен специфичен микроклимат. Към 5 часа след обяд тук, дори и през август, се спуска лека мъгла, рева на океана се чува по – силно, а аромата му се усеща от по – далеч.


Първото място, за което си спомням когато мисля за Синтра, е двореца Монсерат и неговия легендарен парк. Тук те посрещат сложни геометрични модели, красиви малки детайли и завладяваща игра на светлината. Всичко е толкова скъпо и прецизно за изработка, че през 19 – ти век, може да бъде финансирано само от най – богатия човек в Англия – сър Франсис Кук. Районът около двореца още тогава е превърнат в екзотична градина с растения от цял свят.


Във високите части на Синтра се намира и Замъка на маврите. Той е построен през 10 – ти век. Върху сегашният му облик обаче са оказали влияние и доста от португалските владетели.


Кинта да Регалейра е дворец, построен в началото на 20 – ти век. Намира се в сърцето на Стария град. Бил е частно имение на Карвалио Монтейро, но днес е общинска собственост. Прочутият архитект Луиджи Манини изгражда това място с мистериозна слава - то съдържа множество тунели, пещери и загадъчни съоръжения. Едно от най – загадъчните места обаче се намира в градините – 27 – метровият Кладенец на просвещението. Той прилича на кула, която е обърната наопаки. Спираловидно стълбище води до подземен тунел. Твърди се, че е построено от масони и използвано за техния обред по приемане в братството.


В сърцето на града се намира Националният дворец. От 15 век до 1910 година той е използван като ловна резиденция на португалските крале, които са се спасявали тук от горещината на Лисабон. Отдалеч привлича погледа с двата си огромни конусовидни комина.


Около Националния дворец се намират много старинни сгради, ресторанти, кафенета и магазини.


За най – голяма забележителност в Синтра, е определян замъка Пена, построен според фантазиите на Фердинанд Сакс – Кобург – Гота. Боядисан е в различни цветове и наподобява приказен замък.

Един инцидент обаче ми попречи да го разгледам отблизо. Купихме билети, влязохме в парка и стигнахме до красиво езеро, оградено от заострени камъни, които явно се сториха интересно препятствие за преминаване от 8 – годишния ми син . Той падна в езерото и за секунди изчезна. Съпругът ми скочи след него и го извади. Благодарих на съдбата за благоприятната развръзка, въпреки че разглеждането на палата в тази ситуация ставаше невъзможно. Оставих го за следващия път, когато пак ще се върна на това приказно място.

Тагове:
Синтра замък старинен забележителности

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 06, 2020
Отварят за посетители любимата градина на кралица Елизабет в замъка Уиндзор
Още
авг 05, 2020
Народният театър ще представи най-хитовите си представления през август
Още
юли 26, 2020
Лято в столицата! Първият аквапарк в София посреща малки и големи
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия