Какво чакаш още – да гледаш чуждите деца през прозореца или ще ходиш да си купиш от сиропиталище?

окт 28, 2019
3047

„Какво чакаш още – да гледаш чуждите деца през прозореца или ще ходиш да си купиш от сиропиталище?“. С тези и още въпроси от това естествено се сблъсква ежедневно една от двойките в България с репродуктивни проблеми.

Героите в тази история живеят в малко родопско село и поради хорското неодобрение, че не могат да имат деца ще запазят анонимност.

Всичко започва преди 5 години, когато двамата сключват брак. Мъжът е с 15 години по-голям от съпругата си, но възрастовата разлика не пречи на тяхната любов. След 2 години семеен живот двамата разбират, че имат проблем със зачеването на дете, тъй като опитите им са неуспешни. Първоначално го отдавали на стреса, защото започнали целия си живот от нулата, след като се преместили в ново жилище и мислели за препитанието си.

Липсата на бебе предизвикало още по-голям стрес в двойката, заради неодобрението и непрестанните въпроси на околните, защо нямат дете все още. Това провокирало жената да плаче всяка вечер, лишило я от сън и спокойствие в дома.

На този етап започнали да мислят, че проблемът е в съпруга, защото е значително по-възрастен и решили да търсят начин да се справят със ситуацията. Тръгнали по ходжи, врачки, баби и други подобни, които им давали най-различни лековити отвари за пиене и ги уверявали, че дете ще има, но думите им така и не се оказали истина. Жената се притеснила още повече и постоянно си задавала въпроси от рода: „ защо не става, защо не сме като всяка друга двойка, дали проблема не е в мен, дали ще останем, така за винаги?“.

Нейна близка приятелка видяла, че се тормози и я посъветвала да потърси лекарска помощ. Така и станало. Младата родопчанка намерила лекар по интернет, който се занимава с репродуктивно здраве и веднага записала час. Лекарят направил само пълна кръвна картина и гинекологичен преглед, без да изследва хормоните на жената и спермограмата на мъжа. Въз основа на това стигнал до заключението, че трябва да отпуши една от нейните тръби и след това да се направи инсеминация. Речено, сторено! Двойката се доверила на доктора и направили всичко по предписание, но до конкретен резултат така и не се стигнало. Предложили им още няколко процедури по инсеминация и след това инвитро, като всичко било обвързано със заплащането на голяма сума пари, която била непосилна за младото семейство, а и вече били загубили доверие в качествата на специалиста.

Започнали да търсят наново друга помощ по интернет и попаднали на Фондация „Мечта за дете“, където се запознали с Ивелина Рускова, която е основател на сдружението и е преминала през трънливия път в борбата да имаш дете. Тя ги посъветвала да отидат при д-р Мефтуне Шефкетова, която е едно от светилата за репродуктивно здраве у нас. Така и направили. Отишли при д-р Шефкетова, която им назначила пълни изследвания и установила висок хормон на TSH при жената и запушена тръба. Предприели съответното лечение и се подложили на нова инсеминация, която пак била неуспешна. Това вече провокирало да се направи инвитро процедура, която двойката очаква да се случи след около месец.

Фондация „Мечта за дете“ успяла да осигури голяма част от финансирането, което прави извършването на процедурата реалистична за семейството.

Героинята ни споделя, че сега вече се чувства спокойна, обнадеждена и вярва в сбъдването на мечтата си, защото има истинска подкрепа от добри професионалисти и хора, които преди това не била срещала в живота си. В селото, където живее хората не разбират този проблем. Всички им се подигравали и често чували зад гърба си реплики от рода на : „тя сигурно е правила няколко аборта и затова не може да забременее; той е много стар, как ще й направи дете; дядо ли ще му казват и т.н.“.

Жената се затворила в себе си и предпочела да не излиза много, за да не се сблъсква с тези подмятания. Дори родителите й не я подкрепят, защото смятат, че само си губи времето и парите, а това е божа работа.

„По-добре да мълчим, защото проблемът ни тук няма да се разбере. В моето село трябва да говориш на езика на хората, а той не е хубав. Веднъж дори близък приятел ме попита „какво чакаш още, да гледаш чуждите деца през прозореца или ще ходиш да си купуваш от сиропиталище“, разказва младата жена.

Тя обаче отчита и нещо положително в цялата ситуация. Злобата на хората помогнала на двамата партньори да се сплотят още повече като семейство и да станат по-силни. Дори сега били убедени, че изборът им за съпруг и съпруга бил правилен.

Тeхният съвет към двойките в подобно положение е веднага да потърсят медицинска помощ, щом разберат за проблема, да се борят и да не спират да вярват, че чудото ще се случи.

Тагове:
репродуктивни проблеми Фондация "Мечта за дете"

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 29, 2020
Д - р Симидчиев: “Няма пари за проследяване състоянието на белите дробове при преболедувалите коронавирус, а те често са увредени“
Още
юни 26, 2020
Проф. Балтов: „Хората се разпуснаха прекалено много! Трябва да имаме самосъзнание и дисциплина“
Още
юни 25, 2020
Доц. Андрей Чорбанов: “Много малко хора са заразени на случаен принцип с коронавирус. Необходим е близък контакт“
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия