Изследвания на мозъка разкриват защо някои хора остават влюбени и след десетилетия

окт 28, 2019
1688

Възможно ли е да останете влюбен в някого пет, десет или двадесет години? Според последните неврологични изследвания, ние сме все по – близо до отговора на този вечен въпрос и до разкрване на тайната за постигане на интензивни и продължителни романтични отношения. Изследване, публикувано в специализираното списание Social Cognitive and Affective Neuroscience разкрива за първи път кои области на мозъка са свързани с поддържането на дълготрайна романтична любов. При сканирането на мозъка на дългогодишни брачни двойки и на хора, които тъкмо са се влюбили , учените забелязват активност в едни и същи зони. И това може да е отговора на въпроса как някои двойки остават влюбени с десетилетия.
Изследователите начело с доктор Бианка Ацеведо от Департамента по психология към Stony Brook University правят функционално изображение с магнитен резонанс на мозъка на 10 мъже и 7 жени, които имат средно по 21 години брак зад гърба си. Изображенията не показват разлика от тези на прясно влюбените. Неврологичната им дейност била сравнена с отговорите на въпроси, свързани с основните показатели за интензитета на романтичната любов: 1. Копнеж за срещи; 2. Фокусиране на вниманието; 3. Нарастване на енергийните нива в присъствието но партньора; 4. Мотивация да правиш неща, които носят щастие на партньора ти; 5. Сексуално привличане и копнеж по партньора, когато е далеч.
При всички участници в изследването се активирал един и същи дял в мозъка, когато им показвали снимка на любимия човек. Така се оказало, че вечната любов е възможна. И е толкова могъща, че стимулира производството на допамин и създава усещане, сходно със задоволството при спечелването на огромна парична сума или с употреба на кокаин.

Източник: https://www.psychologytoday.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 07, 2020
Странно, но факт: Изолацията е направила много семейства по-щастливи
Още
юли 06, 2020
Бодибилдърка на 73 години разби американската публика
Още
юли 04, 2020
Учени обясняват как да изчислите "човешката" възраст на кучето си
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия