Изследвания на мозъка разкриват защо някои хора остават влюбени и след десетилетия

окт 28, 2019
1177

Възможно ли е да останете влюбен в някого пет, десет или двадесет години? Според последните неврологични изследвания, ние сме все по – близо до отговора на този вечен въпрос и до разкрване на тайната за постигане на интензивни и продължителни романтични отношения. Изследване, публикувано в специализираното списание Social Cognitive and Affective Neuroscience разкрива за първи път кои области на мозъка са свързани с поддържането на дълготрайна романтична любов. При сканирането на мозъка на дългогодишни брачни двойки и на хора, които тъкмо са се влюбили , учените забелязват активност в едни и същи зони. И това може да е отговора на въпроса как някои двойки остават влюбени с десетилетия.
Изследователите начело с доктор Бианка Ацеведо от Департамента по психология към Stony Brook University правят функционално изображение с магнитен резонанс на мозъка на 10 мъже и 7 жени, които имат средно по 21 години брак зад гърба си. Изображенията не показват разлика от тези на прясно влюбените. Неврологичната им дейност била сравнена с отговорите на въпроси, свързани с основните показатели за интензитета на романтичната любов: 1. Копнеж за срещи; 2. Фокусиране на вниманието; 3. Нарастване на енергийните нива в присъствието но партньора; 4. Мотивация да правиш неща, които носят щастие на партньора ти; 5. Сексуално привличане и копнеж по партньора, когато е далеч.
При всички участници в изследването се активирал един и същи дял в мозъка, когато им показвали снимка на любимия човек. Така се оказало, че вечната любов е възможна. И е толкова могъща, че стимулира производството на допамин и създава усещане, сходно със задоволството при спечелването на огромна парична сума или с употреба на кокаин.

Източник: https://www.psychologytoday.com/

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
ное 12, 2019
Лазерите вече подмладяват и интимните зони
Още
ное 10, 2019
Най-старата двойка в света ще отпразнува 80 години брак
Още
ное 08, 2019
Седем ползи от прегръдката
Още
Дневник на моята бременност- книга за всяка бъдеща майка
Купи само за: 18.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кошница за пикник за двама окт 14, 2019
Цена: 50 лв.
Bugaboo Donkey 2 Twin Black 2x система за ... сеп 21, 2019
Цена: 2986 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия