Лисабон, в който няма как да не се влюбиш

ное 23, 2019
1770

Топъл, цветен и вълнуващ – Лисабон остава в сърцето също като незабравим любовник, в чийто прегръдки ти се иска да попадаш отново и отново. Малко разхвърлян и хаотичен, но топъл и усмихнат. Град, който те кара да усещаш живота, с всичките му вкусове по – силно.


Най – големият и известен площад в Лисабон е Комерсио или Площадът на търговията. Някога тук се е намирал Кралският дворец. А днес е сцена за представленията на талантливи улични музиканти и артисти.


Най – емблематичната забележителности на това място е арката Руа Аугуста, проектирана от португалския архитект Сантос де Карвальо. Създадена е, за да отпразнува възстановяването на града след земетресението от 1755 г.


В близост до площада се намира Санта Жуста - един от най – известните асансьори в света. Може да превозва до 29 човека в двете си каюти. Построен е от португалския инженер Раул Понсард - ученик на великия майстор Густав Айфел, чието най – известно творение е Айфеловата кула. Строителството на асансьора завършва през 1902 г. В горната му част има платформа за наблюдение. Издига се на височина от 45 метра, а в миналото се е захранвал на пара.


Никой, идващ в Лисабон за първи път, не пропуска да се повози на прословутия трамвай № 28. Жълтите му дървени мотриси са се превърнали в един от символите на града. Историческият трамвай преминава през основните забележителности и оставя незабравим спомен.

Когато глъчката и тълпите туристи ти дойдат в повече, една разходка в Парка на нациите, е отлична идея. Много зелено, модерно, абстрактно и различно. Най – интересно е да се разгледа от високо – в лифта, преминаващ над крайбрежната алея.


15 хиляди водни обитатели смайват сетивата в Океанариума, който също се намира в парка. Всъщност смайването настъпва още когато наближиш сградата му и видиш, че тя „плува“ в океана и до нея се стига по мост.

Най – интересен е огромният аквариум в средата на сградата, висок 7 метра, с обща площ от 1000 кв. м. Той е най – пъстър и с най – много обитатели, защото представя живота в Световния океан.


Много симпатични са и пингвините, на които е изградено специално местообитание, имитиращо почти напълно естествената им среда.


Друг приятен крайбрежен район е Белем. Богат е на исторически забележителности, като сред всичко останало се откроява Белемската кула. Построена е в началото на XVI век, а основната й функция била да брани входа към Лисабонското пристанище. С нея се отдава чест на Вашку да Гама, защото от това място са потегляли много от португалските пътешественици по време на Великите географски открития.


В този район е и Паметникът на откривателите. Построен е през 1960 г. в чест на 500 – та годишнина от смъртта на Енрике Мореплавателя – движеща сила за големите открития. Формата на монумента прилича на нос на кораб, на който „плават“ той и всички останали велики португалски откриватели.


В близост до паметника се намира известният мансатир Жеронимуш, построен по поръчка на крал Мануел I през 1502 г. Той е символ на силата и богатството на бившата Португалска империя. Обявен е от ЮНЕСКО за паметник на световното културно наследство.


В Лисабон се насищаш на гледки. Думата за тях е мирадуро. Една от най – внушителните се разкрива от високата част на Парка Едуардо VII.


Улиците на Лисабон са изпълнени с малки, чаровни ресторантчета. Храната е прясна, проста и вкусна. Тук е раят за любителите на морска храна, като мен.


Но ако искаш да се докоснеш по – осезаемо до културата на местните, непременно трябва да посетиш Time Out Market. Той представлява огромно отворено пространство, в което се помещават 24 ресторанта и 8 бара. Повечето от тях са собственост на най – известните португалски готвачи. Разнообразието от храни и напитки е наистина зашеметяващо, а дългите маси, на които се събират много хора, водят съвсем естествено до започването на разговор с непознатите хора, които се хранят до теб.


И така, крачка по крачка се влюбих в Лисабон. И не вярвам, че някой може да остане безразличен…

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
фев 19, 2020
Отседнете в новото имение на „Междузвездни войни“, където всяка стая е различна планетата
Още
фев 18, 2020
Париж – безкраен празник на любовта и красотата
Още
фев 11, 2020
На ски в Африка
Още
"Магията на баланса" - тайната за щастливо семейство и успешна кариера едновременно
Купи само за: 18.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия