Вилнюс - северна красота, неподвластна на времето

ное 23, 2019
693

Наскоро беше моето първо съприкосновение с прибалтийските републики. Посетих Вилнюс – столицата на Литва. Не знаех какво точно да очаквам. Представях си по – скоро място, силно повлияно от миналото си на съветска република. По – сиво и монотонно. Обаче изобщо не се оказах права! Беше красиво и величествено…
Основан през 1323 година от великия дук Гедиминас, днес Вилнюс е град, който разказва дългата си и вълнуваща история, вплела съдбите на много народи – литовци, руснаци, белоруси, евреи и поляци. Може да я прочетеш по стените на старинните сгради, по улиците и по лицата на хората. 

Литовската столица се гордее с най – големия Стар град в Европа. А обиколката му е редно да започне от хълма, на който и днес се издига Кулата на Гедиминас, достъпна за туристите. От тук се разкрива прекрасна панорама към града.


В близост до Кулата се намира централният площад на града, известен още като Катедралният площад. Както подсказва и името му, господстваща над него е Катедралата на Вилнюс. Тя доста напомня на древногръцки храм.


Мястото не е било свързано с християнството чак до 1387 година, когато Литва приема католицизма при управлението на Великия херцог Йогайла. Той решава да издигне християнски храм на мястото на някогашното светилище на литовския бог на гръмотевиците. През следващите четири века храма многократно е реконструиран и разширяван, руснаците дори го превръщат в музей за известно време. Църквата е възстановена и осветена отново през 1988 година. Тя се превръща в естествен център на протестите и подготовката за независимост на Литва. През януари 1991 година тук са положени ковчезите на убитите от съветските войски литовци, около които се събират десетки хиляди, готови да отхвърлят чуждото господство. И девет месеца по - късно успяват.


Ако искате да научите повече за история на Литва, може да посетите Националния музей , който е само на стотина метра от Катедралния площад. Поместен е в казармени блокове, построени през 16 – ти век. Тук са събрани стари гравюри, карти, предмети от бита и облеклото.


Пак в този район, но малко по – встрани от най – оживените места, се намира Хълма на трите кръста. Според преданието Йогайла издига три кръста в памет на францисканските монаси, екзекутирани от дядо му – Великият херцог Алгирдас. Те се намирали тук до 1864 година, когато руският генерал – губернатор решил да ги премахне като наказание срещу организираното от литовците въстание. Когато през 1915 г. руснаците се изтеглят от страната, кметството на Вилнюс отпразнува това с издигането на три нови кръста от блестящ бял камък. През 1950 година руснаците отново ги разрушават. А през 1990 г са издигнати техни реплики.

Picture Credit: Petros Stratis

Един от шедьоврите на литовската столица, който силно ме впечатли, е църквата „Света Ана“. През 15 век на това място е изграден дървен храм в чест на Великата дукеса на Литва – Анна. Той обаче е унищожен от пожар. В началото на 16 – ти век кралят на Полша и Велик дук на Литва решава да издигне на същото място каменна църква. Този път животът й се оказва дълъг - тя остава непроменена до днес. А готическите й кули са толкова красиви, че оставили безмълвен дори Наполеон, който заявил, че му се иска „да отнесе църквата с ръцете си в Париж“.


Друго място, което поразява с величието си, е Портата на зората – единствената оцеляла от съществувалите някога девет градски порти. През 1671 година кармелитски монаси изградили параклис във вътрешността й. Днес в него се съхранява една от най – почитаните от католиците икони – Мадоната със златен обков. Тя може да бъде видяна и от улицата през сводестите прозорци на портата. Енергията на това място е много силна. Пълно е с хора, които спират, за да се преклонят пред чудотворната светиня и да се прекръстят.


Красивите църкви във Вилнюс са много, но си струва да спомена още една от тях – на Свети Казимир. Построена от йезуитите през 17 век, църквата е превърната в склад за зърно от Наполеоновите войници. По време на руското владичество отново е храм, но православен. Съветските власти пък превръщат постройката в Музей на атеизма след Втората световна война. През 1987 година става католически храм.


Освен великолепните образци на старинна архитектура, Вилнюс е съхранил и старите си кулинарни традиции. На много места в града могат да се опитат традиционните цепелини. Те се приготвят от настъргани картофи и имат пълнеж от кайма. Сервират се със заквасена сметана.


Изобщо картофите заемат важно място в традиционната литовска кухня. От тях се приготвят и много вкусни палачинки с бекон.


А най – известният десерт тук е Шакотис. Но името му не идва от шоколад, превежда се като „сладкиш с клончета“. Приготвя се по специална техника от масло, яйца, захар, сметана и брашно и се пече на шиш. Може да се съхранява до шест месеца и е сред традиционните сватбени блюда в страната.


Във Вилнюс има и много модерни ресторанти. Като Pachamama Dinner Club. Тук музиката е електронна, обстановката – модерна, а кухнята предлага най – интересното от различни чуждестранни кулинарни традиции.


И ако искате да останете на модерна вълна, тогава посетете Музея на илюзиите. На 400 кв метра са разположени всевъзможни експонати, които могат да разклатят доверието в собствените ти сетива. Всяка вечер тук има и светлинно шоу.


И за да завърши вашата обиколка на Вилнюс като приказка, непременно посетете замъка Тракай. Намира се на един час от града и до там се организират ежедневни турове. Цената им е 35 евро.

Замъкът се намира на малък остров в средата на езерото Галве. Построен е в края на 14 – ти век по поръчка на великия херцог Кестутис. Владетелят бил толкова уверен в здравината му, че преместил там резиденцията и съкровищницата си. Както подобава на един средновековен палат, тук има множество галерии, витражи, стенописи и тайни коридори. Музеят на замъка представя славното минало на това място. 


Историческият заряд, модерното настояще, чистотата и приветливостта на Вилнюс ме накараха да погледна с различни очи на Прибалтика. И да искам да видя още парченца от красотата му.

 

Тагове:
Вилнюс север красота църква катедрала туристи

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
фев 19, 2020
Отседнете в новото имение на „Междузвездни войни“, където всяка стая е различна планетата
Още
фев 18, 2020
Париж – безкраен празник на любовта и красотата
Още
фев 11, 2020
На ски в Африка
Още
"Магията на баланса" - тайната за щастливо семейство и успешна кариера едновременно
Купи само за: 18.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия