Седем ползи от прегръдката

ное 08, 2019
560

Американският семеен терапевт Вирджиния Сатир твърди, че се нуждаем от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем, 8 - за да устояваме на случващото се и 12 – за да порастваме. Изглежда, че гушкането е универсален начин да изразим вълнение, щастие и дори тъга. Но освен, че изпитваме топли чувства, когато държим някого в прегръдките си, това ни носи и редица физиологични и психологически ползи.
1. Прегръдката повишава имунитета
Прегръдката е известна като добро лекарство срещу стреса. Съвместно изследване на университетите Carnegie Mellon и Pittsburgh School of Medicine показва, че подкрепата, изразена чрез прегръдка, понижава вероятността от разболяване. Експериментът обхваща 404 възрастни, изложени на един и същи вирус. Участниците в него обаче са разделени на две групи. На първата е оказана морална подкрепа и са прегръщани, а хората от втората група са оставени сами. Резултатите доказват по безспорен начин, че колкото по – често попадаме в обятията на хора, които обичаме, толкова по – рядко боледуваме.
2. Прегръдката влияе благотворно на нервната система
Гушкането стимулира нервната система чрез намаляване на чувството за самота, бори се с вътрешните страхове и повишава увереността. Нещо повече, когато докосваме хората, ние им показваме своето одобрение и подкрепа, а това влияе положително върху общото здраве на организма.
3. Прегръдката подобрява кръвното налягане
Проучване на Университета в Северна Каролина пък доказва, че гушкането е полезно за хората със сърдечно – съдови проблеми. В него участват 200 човека, отново разделени на две групи. Преди да бъде подложена на стрес, първата група гледа 10 – минутно романтично видео, а хората в нея се държат за ръка. В края му се прегръщат за 20 секунди. При втората група няма никакъв физически контакт, а просто възможност за 10 – минутна релаксация преди подлагането на стрес. Резултатите отчитат по – ниско кръвно налягане при първата група и по – стабилен пулс. Т.е. редовното получаване на прегръдки намалява стреса и подобрява здравето на сърцето.
4. Прегръдката ни кара да се чувстваме по – щастливи
Окситоцинът е хормон, който ни кара да се чувстваме щастливи и да се свързваме с останалите. Често той е наричан „хормон на гушкането“, защото нивата му се повишават, когато ни прегръщат и докосват.
5. Прегръдката намалява болката
Проучване на New York University показва, че някои форми на докосване помагат да се редуцира усещането за болка. Особено т. нар. „терапевтично докосване“ - според изследването, то намалява болката при пациенти, страдащи от фибромиалгия( заболяване, при което се изпитват мускулни, ставни болки и хронична умора).
6. Прегръдката намалява умората
Лена Фосел и Ян Астрьом доказали, че една бърза 10 – секундна прегръдка е в състояние да намали чувството на умора.
7. Прегръдката намалява социалната тревожност
Благодарение на окситоцина, който вече споменахме, гушкането помога да се преборим със социалната тревожност. Ако прегърнете свой познат след като сте дошли на парти, веднага ще се почувствате по – уверен и общителен. Окситоцинът подпомага позитивното мислене и поглед върху света.

Източник: https://brightside.me/inspiration-health/

Тагове:
прегръдка лечебна ползи

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 27, 2020
Медиците във ВМА вече са с нова, по – висока защита срещу COVID-19
Още
май 26, 2020
Как една мексиканска баба, приготвяща традиционна храна, стана сензация в Интернет и събра над 2.5 милиона последователи
Още
май 22, 2020
Кучета ще разпознават болни от коронавирус по границите в Англия
Още
Събуди се спокоен!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия