Разходка из най - красивите замъци на Европа

ное 23, 2019
1066

„Европа е най-великото постижение на човешката цивилизация досега." Това заявява професор Кристофър Кларк от Университета в Кеймбридж. За него историята на Стария континет е „чудо, което предците ни са създали и в което ние живеем“. Убеден е и че Европа не се състои от граници, а от идеи и вярвания. Основите им са поставени отдавна. Много от значимите решения за съдбата на Стария свят са взимани зад стените на впечатляващи замъци. А днес ние ви предлагаме виртуална разходка във времето и поглед върху някои от най – впечатляващите дворци на Европа.


До замъка Нойшванйщайн се стига пеша или с конски впряг. Изкачването е много приятно заради свежия планински въздух, цветята и дивите ягоди, които растат тук. Нойшванйщайн има 150 – годишна история зад гърба си, но въпреки това все още не е довършен. Реализираната мечта на баварския крал Лудвиг II е най – посещавания замък в света и най – популярната туристическа дестинация в Германия. Служи за вдъхновение на Уолт Дисни, който го прави емблема на прочутото си анимационно студио. Красотата на това място води и Чайковски до създаването на балета „Лебедово езеро“.В замъка сякаш се усеща желанието на баварския крал да създаде нов, приказен свят за себе си след като губи войната срещу Прусия през 1866 година и на практика престава да бъде суверен. Стотици свещи, картини, дърворезби и стенописи разкриват копнежа за живот в красота, достойнство и мир.

Неочаквано за някои, в Румъния се намират едни от най – красивте палати в Европа. Сред тях се откроява Пелеш. В подножието на Карпатите, на 130 километра от столицата Букурещ, погледа приковава някогашната лятна резиденция на крал Карл I. Строежът му започва през 1873г и приключва десетилетие по -късно. А кралят е разполагал със 160 стаи, градини, бални зали, фонтани и ловни полета, скътани сред планинската прохлада. Чаушеску също е бил запленен от красотата на дворцовия комплекс и е посрещал тук най – видните си чуждестранни гости. Днес гости са стотиците туристи, минаващи ежедневно по старата криволичеща пътека към архитектурния шедьовър.

Най – известният от румънските дворци е този на граф Дракула. Замъкът Бран се намира недалеч от Брашов. Туристите тук са още повече. А по малките, спретнати улички дебнат кулинарни изкушения – сладкарски работилнички, огромни тигани, в които къкрят меса и наденици, млечни продукти, вино, дори гулаш. Бран е разположен върху скала и се издига високо над цялата местност. Почти напълно се припокрива със замъка, описан в романа „Дракула“ на Брам Стокър. Някога из него се е разхождал Влад Цепеш, известен като Дракула или Дявола, Вампира. Той е получил прозвището заради огромната си жестокост. Името Цепеш на румънски означава „човек, който набива на кол“. След като станал владетел, Влад отстранил всички боляри, които не му били верни. До 1947 година Бран е собственост на румънското кралско семейство. Днес посетителите могат да видят традиционни мебели и гоблени от времето на румънската кралица Мария и да се насладят на богатата колекция от румънски и чуждестранни произведения на изкуството.


И Букурещ може да се похвали със своя красив палат – Могошоая. Построен е през 1698-1702 г за един от най - известните влашки князе – Константин Бранковяну. Намира се сред огромен парк, на брега на езеро. За почти 300 - годишното си съществуване е бил част от живота на най-влиятелните семейства в Румъния.


Замъкът Тракай в Литва се намира на малък остров в средата на езерото Галве. Построен е в края на 14 – ти век по поръчка на великия херцог Кестутис. Владетелят бил толкова уверен в здравината му, че преместил там резиденцията и съкровищницата си. Както подобава на един средновековен палат, тук има множество галерии, витражи, стенописи и тайни коридори. Музеят на замъка представя славното минало на това място.


Португалското градче Синтра е известно с красивите си замъци. Двореца Монсерат и неговия легендарен парк са едно от предпочитаните места за разходка. Тук те посрещат сложни геометрични модели, красиви малки детайли и завладяваща игра на светлината. Всичко е толкова скъпо и прецизно за изработка, че през 19 – ти век, може да бъде финансирано само от най – богатия човек в Англия – сър Франсис Кук. Районът около двореца още тогава е превърнат в екзотична градина с растения от цял свят.

В Синтра се намира и Кинта да Регалейра, построен в началото на 20 – ти век. Разположен е в сърцето на Стария град. Бил е частно имение на Карвалио Монтейро, но днес е общинска собственост. Прочутият архитект Луиджи Манини изгражда това място с мистериозна слава - то съдържа множество тунели, пещери и загадъчни съоръжения. Едно от най – загадъчните места обаче се намира в градините – 27 – метровият Кладенец на просвещението. Той прилича на кула, която е обърната наопаки. Спираловидно стълбище води до подземен тунел. Твърди се, че е построено от масони и използвано за техния обред по приемане в братството.


В сърцето на Синтра се намира също Националният дворец. От 15 век до 1910 година той е използван като ловна резиденция на португалските крале, които са се спасявали тук от горещината на Лисабон. Отдалеч привлича погледа с двата си огромни конусовидни комина.


За най – голяма забележителност в Синтра, е определян замъка Пена, построен според фантазиите на Фердинанд Сакс – Кобург – Гота. Боядисан е в различни цветове и наподобява приказен замък.


Във високите части на Синтра се намира и Замъка на маврите, изграден през 10 – ти век. Върху сегашният му облик обаче са оказали влияние и доста от португалските владетели.


Макар и малък по площ, Сан Марино също си има замък - Трите кули. Те са играели важна роля в защитата му и са изобразени в герба на държавата. Трите замъка - кули се казват Гуаита, Де ла Фрата и Монтале. Най – интерсни са тъмниците на Гуаита. Кулата има и друго име - Prima Torre. И това е най-старата защитна структура тук. Построена е през 11-ти век и е използвана като затвор, а след това -като наблюдателна кула. И до днес замъкът със своите стръмни каменни стълбища, малки пролуки и смразяващ хлад, оставя усещането, че сте се попаднали в Средновековието. Съвременна е само платформата за наблюдение, от която се разкрива невероятна гледка.


Замъкът Буда е перлата на унгарската столища Будапеща. Някога е бил резиденция на унгарските крале. Представлява историческа крепост, завършена през 1265 година. Укрепителната система и дворецът, построен след Монголската инвазия в Унгария, са разрушавани и възстановявани много пъти.
В Европа има още много красиви замъци, пазещи зад стените си ценни парчета история. На тях ще отделим време в следващата си статия.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 16, 2020
За Деня на София влизаме безплатно в Столичния зоопарк и общински музеи
Още
сеп 16, 2020
Песен, вдъхновена от пандемията е големият победител на Фестивала за поп и рок музика
Още
сеп 06, 2020
Рекорден брой заглавия и участници в 8-то издание на „Алея на книгата“
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия