Изкуството да си такъв, какъвто си

ное 29, 2019
1240

Тя е на десет. И е моята супер сила.. Светлината, която не спирам да предавам на околните. Обожава сладолед, кучета и коне. И морето, където всяко лято истински разцъфва.

Яница преобърна живота ми в края на 2009-та, когато се появи в една слънчева ноемврийска неделя и въпреки присъдата „Синдром на Даун” успя да ме направи не затворник, а истински летящ човек. Сбъдващ желания, мечти… Вярващ в приказки и чудеса. По пътя към нейното по-добро утре, преди седем години, започнахме да правим и този вълшебен календар. Чрез него показваме на хората нашите различни деца и чудесата наистина започнаха да се случват. Благодарение на известните личности, които застанаха рамо до рамо с „дефектните” деца, те си намираха детски градини, тръгваха на училище… Самата Яница извървя този път и вече е в трети клас в най-обикновено българско училище, след като беше и четири години в масова детска градина. Никога няма да забравя как обикалях квартала и се молех на директорките да повярват в моето дете, а те ме изпращаха с неразбиране и досада. И как в последната градина, най-накрая една госпожа разгледа календара и стигайки до Графа, в чийто скут беше Яница, възкликна:”Ама това ли е тя?!! Та тя зглежда толкова нормална!!!” И после добави:”Носете документи – и тези деца заслужават да имат своя среда и приятели!”.

Всеки заслужава. Да…, но сме в България. И не всеки подава ръка, когато нещо не разбира. Или му е трудно. Истинските неща обаче са повече от простички. Там няма нужда от обяснения. Защото идват от сърцето. Трябва да имаш сетива, усет, за да ги почувстваш... Да има кой да ти покаже, разкаже, възпита... Това правим ние от „Сдружение Синдром на Даун – България” вече 10 години. И този голям юбилей днес празнуваме с "Изкуството да си такъв, какъвто си" – посланието на календар 2020. С 12 вдъхновяващи портрета на наши дечица. Чисти, светли.. Различно красиви. Един изцяло арт проект. Много сензитивен и интелигентен. Провокиращ със своята простота. И разбира се, озаряващ със светлина. А човекът, който ни подаде ръка и повярва в нас е една вълшебно прекрасна Бояна! Не знам дали ви се е случвало да видите предварително нещо в главата си, да го усетите в сърцето си и после да литнете на крилете на въображението, за да го случвате с всички сили наяве. На мен ми се случва постоянно и календарът, който държите, е поредното доказателство, че няма невъзможни неща. Когато знаеш, че си на верния път, просто скачаш в дълбокото. И пъзелът се подрежда. Така се срещнахме с Бояна. Случайно неслучайни. И се познахме. И се обикнахме. И резултатът е в ръцете ви. Крилато въздушен и вдъхновяващ.

И ето, подаряваме ви безмерната обич на Яница, януарското синьо на Мишо, детето с ангелски очи. Розовите бузки на Еми и нейният февруарски хвърчащ балон. Цветната

палава мартенска Настя, дяволитият Криси и неговата априлска мъдрост… Вдъхновяващата прелестна Бориса и нейният май… Малкото чудо Лъчко, юнското ни слънце от сълзи, от които любовта покълна… Радостта на юли с Раличка и вселенската прегръдка на август и Плами. Септемврийският Момо и неговата чиста усмивка, вечната надежда, кацнала на рамото на октомврийския Яворчо… Ноемврийската благост на порасналия Емо, поливан щедро с любов… И разбира се, Тео – Божият дар – Любовта на декември. Всички до един различни, светли, даващи.

Мирна, светла и щастлива Нова 2020 година, летящи хора!
Творете дните си с любов и бъдете такива, каквито сте – красиво изкуство е!

С благодарност и от все сърце:
Тони Маринова, председател на Сдружение „Синдром на Даун – България”

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 22, 2020
Как да насърчим детето да отваря книгите с желание?
Още
сеп 18, 2020
Важна информация за родителите на деца под карантина
Още
сеп 17, 2020
Пулмолог: Няма особена драма със заразените с Covid-19 в училищата
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия