Цветовете и вкусовете на Истанбул

дек 31, 2019
830

Пъстър, забързан и шумен, едновременно модерен и древен – това е Истанбул – единственият град, разположен на два континента. Той е не само най – големият в Турция, но и един от най – населените в света. Събрал е в себе си съдбите на над 16 милиона души. Мащабите му могат да са стресиращи, но ако се заслушаш в шумовете, разгледаш цветовете и опиташ вкусовете му, ще се откриеш магия, която ще те кара да се връщаш там отново.


Един от най – впечатляващите и посещавани исторически паметници в Истанбул е „Света София“ или Aya Sofya. В продължение на почти 1000 години, тя е била православен храм. При превземането на Константинопол от турците, е превърната в джамия.

През 1934 г Кемал Ататюрк я обявява за музей и под 56 – метровия й купол остават да съжителстват символите и на християнството, и на исляма. Древната история и огромните мащабите могат да те накарат да се почувстваш просто като прашинка от историята.


Красота и мащаби със „Света София“ се опитва да мери Синята джамия. Или поне такова е било желанието на султан Ахмед I, когато поръчал да я построят в началото на 17 – ти век.

Джамията е украсена с над 20 хиляди сини порцеланови плочки и създава усещането, че си застанал под небесния свод. Може да я разгледате и без да сте вярващ. За да ви допуснат обаче трябва да събуете обувките си, а дамите - да покрият главата си с шал.
Дворецът Топкапъ е бил резиденция на османските султани повече от 4 века. И като в приказките тук има съкровищница, мраморни подове, стъклени стени, фонтани и много скрити тайни.


На площад Хиподрума се намира най – старият паметник в Истанбул – египетски обелиск, пренесен от храма на Аполон.


Друго знаково място за мегаполиса е Капълъ чаршия – най – големият покрит пазар в Турция. В него са поместени над 4000 магазина, предлагащи сладкиши, килими, дрехи, бижута и текстил. Тук е мястото, където може да демонстрирате умения при водене на преговори и да се пазарите за цената на всяка предлагана стока.


Когато се изморите от разходки, лесно може да намерите местенце, където да изпиете едно турско кафе, чай или сок от нар. Подсладете го с баклава или пишмание.

На всяка крачка се предлагат и печени кестени, царевица и гевреци. Истанбул може да ви очарова както с модерните, така и с традиционните си ресторанти. Навсякъде обаче се предлагат разнообразни разядки, лозови сърми и кебап.

Истанбул ви посреща и изпраща на едно от най - красивите и модерни летища.

Истанбул е истински цветен и красив спектакъл, който ще искате да посетите отново.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 16, 2020
За Деня на София влизаме безплатно в Столичния зоопарк и общински музеи
Още
сеп 16, 2020
Песен, вдъхновена от пандемията е големият победител на Фестивала за поп и рок музика
Още
сеп 06, 2020
Рекорден брой заглавия и участници в 8-то издание на „Алея на книгата“
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия