Най-богатите хора на планетата се занимават с модна индустрия, софтуер и петрол

яну 10, 2020
193

На прага на новото десетилетие Форбс обяви класацията си за най-богатите хора на планетата през 2019 г. Тази година първото място заема френският бизнесмен Бернар Арно, собственик на компанията, под чията шапка са едни от най-известните и скъпи марки в света. Той категорично измести миналогодишния фаворит испанецът Амансио Ортега, управляващ отново компания за модни стоки, към която попадат марките Zara, Massimo Dutti, Pull & Bear и Bershka.
Ето списък на останалите топ 5 милиардери в света, според списание Форбс:

1. Бернар Арно
Състояние: $107.7 billion

Снимка: DOMINIQUE FAGET/AFP/GETTY IMAGES
Най-богатият човек на планетата за 2019 година е французинът Бернар Арно. Той е председател на водещата световна група за луксозни продукти LVMH, която обхваща повече от 70 марки включително Louis Vuitton, Bulgari, Dior и Fendi. За миналата година цената на акциите на компанията е нараснала с около 54%, което е тройно повече в сравнение с предходни години.
През ноември 2019 година водещият гигант обяви най-голямата си придобивка досега, след като купи емблематичната бижутерия Tiffany & Co за 16,2 милиарда долара. Очаква се сделката да приключи в средата на 2020 г.
Състоянието на Арно възлиза на почти 108 милиарда долара като само за 2019 година е увеличил приходите си с близо 40 милиарда долара.

2. Марк Зукърбърг
Състояние: $72 billion


На второ място в класацията на Форбс е противоречивият шеф на Facebook Марк Зукърбърг. Въпреки скандалите с използването на потребителски данни през социалните мрежи, Facebook успя да надмине очакванията на анализаторите със своите финансови резултати. През 2019 година компанията стартира няколко нови инициативи като Facebook News и Facebook Dating, които наляха още авоари към приходите й. Цената на акциите на Facebook нарасна с 48% през последната година, а Зукърбърг си спечели още 22 милиарда долара лични средства.

3. Амансио Ортега
Състояние : $74.9 billion


Водещият преди година в класацията за най-богатите хора на планетата Амансио Ортега, известен повече като собственикът на марката за облекла Zara попада на трета позиция за 2019 година. Акциите на компанията за същата година са се увеличили с близо 34%. В междинен доклад през ноември гигантът обяви, че намалява оперативните разходи, като същевременно разширява глобалното присъствие на Zara, добавяйки онлайн магазини в Южна Африка, Колумбия, Филипините и Украйна. Ортега има около 60% дял в Inditex, чиито марки включват също Massimo Dutti, Pull & Bear и Bershka. Неговото състояние е нараснало с 17,3 милиарда долара за една година.

4. Стив Балмер
Състояние: $56.3 billion

Снимка: RANDELL WALTON PHOTOGRAPHY
Бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмер заема завидното четвърто място в класацията със солидното състояние от 56.3 милиарда долара. Балмер управляваше технологичния гигант в продължение на 14 години в периода 2000-2014 година. Той е начело на компанията в едни от най-трудните й периоди, след срива на dot.com и експанзията на Google и Apple в технологичния свят. През 2019 приходите и акциите на Microsoft продължават да нарастват, благодарение на политиката на Балмер. След като се пенсионира той купува NBA's Los Angeles Clippers за 2 милиарда долара и инвестира в софтуер за нестопански и правителствени организации. С тези дейности средствата му се увеличават с 16.3 милиарда долара. 

5. Мукеш Амбани
Състояние: $61.4 billion


Индийският бизнесмен Мукеш Амбани попада за трета поредна година в класацията на Форбс, която му отрежда 5-то място сред най-богатите хора на планетата. Неговата Reliance Industries - която има дялове в петрола, газа, телекомуникациите и търговията на дребно имаше много силна година. Освен успешната търговия с горива компанията обяви, че ще отвори през 2020 още 5 500 бензиностанции в цяла Индия, а приходите й за 2019 възлизат на 90,1 милиарда долара. Амбани пък е увеличил състоянието си със 16,1 милиарда долара за миналата година.

Тагове:
най-богатите хора на планетата милиардери класация

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 28, 2020
10 мантри за справяне в емоционално трудни ситуации
Още
яну 27, 2020
Любовта и изобилието в живота се постигат само, ако обичаме себе си
Още
яну 22, 2020
Заекът, който летя от САЩ до Япония в бизнес класа
Още
Каприз Ивент - цялостна организация на вашето събитие
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия