Как и кога да говорим с детето за секса?

яну 10, 2020
999

Темата за секса между родители и деца не трябва да е трудна и неудобна. Това съветват от Американската академия на семейните лекари.

За да си спестим сериозни главоболия тези разговори с подрастващите трябва да започнат по-рано и да се водят по-често.

Децата трябва да чуят всичко по темата от родителите си, защото само така те ще се чувстват предразположени да говорят и за в бъдеще с тях.

Когато подрастващите започнат да се интересуват от тази тематика и задават въпроси, родителят не трябва да се опитва да ги отклонява или забранява, а да обясни спокойно и разбираемо казусът, от който се вълнува детето му. „Не е нужно да знаете всички отговори на техните въпроси. Трябва обаче да сте готови да им помогнете да ги намерят“, съветват специалистите.

Едно от най-важните условия, за да изградим безопасна среда и сексуална култура на децата си е възрастта, в която започваме тези разговори.

Деца в предучилищна възраст:

Малчуганите в този период няма да разберат същността на половия акт, затова на тази възраст е важно да научим детето си на правилните имена на половите им органи. Тук може да се повдигне въпроса, от къде идват бебетата. А отговорите трябва да са кратки и прости на език, който малко дете би разбрало. Ако детето поиска повече информация, дайте му я! Когато са по-малки, често чуват и запомнят само толкова, колкото трябва да знаят.

Деца в начално училище:

Въпросите в тази възраст най-често ще са свързани с промените, които настъпват в тялото. Отново трябва да се говори на разбираем за годините език и темата да не се отклонява. В по-горните класове на началното училище може да се разяснят въпроси, свързани с пубертета и бременността.

Деца от основни и средни училища:

В тази възраст децата са вече достатъчно зрели, за да знаят, какво е секс и от къде идват бебетата. Тук вече нещата е добре да се говорят с истинските им имена и да се разяснят основни понятия и проблеми, свързани с половия контакт. Това е период, в който е добре да се наблегне на опасностите от секса като нежелана бременност, полово предавани болести, сексуално насилие и други рискови поведения. Важно е винаги да говорим с тийнейдържа по темата уважително, а не назидателно, ако искаме той да ни споделя проблемите си.

С настъпването на пубертета е нормално децата да започнат да изпитват различни физически позиви. Бъдете спокойни и търпеливи през този период и не забравяйте, че те най – вероятно се страхуват от вашата реакция. Улеснете ги да говорят по темата с вас и показвайте, че преди всичко сте приятели.

В случай, че и двете страни срещат затруднения при започването на подобен разговор, телевизионно предаване, филм или текст на песен могат да бъдат отправната точка.

В периода на пубертета е добре да се разясни, че хормоните затрудняват да се направи разлика, дали чувствата са свързани с любов или е просто желание за секс.

Без значение на колко години е детето добрата сексуална култура се изгражда в дома, затова трябва винаги да изслушваме и отговаряме на въпросите.

Тагове:
секс деца разговор родители тийнеджъри

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 18, 2020
Важна информация за родителите на деца под карантина
Още
сеп 17, 2020
Пулмолог: Няма особена драма със заразените с Covid-19 в училищата
Още
сеп 14, 2020
Първият учебен ден – под знака на протести, маски и пандемия
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия