Вече можем да правим годишни профилактични прегледи по всяко време

яну 13, 2020
670

От 1 януари 2020 влезе в сила новия Нацонален рамков договор. Документът регламентира нови правила в системата и ще важи до 2022 година. В него са предвидени повече направления за прегледи, но и по-затегнат режим за прием в болница. Джипитата и специалистите от доболничната помощ ще получават повече пари, а талоните за задължителна профилактика ще са без лимит и график. Договорът ще бъде обнародван в държавен вестник на 14 януари 2020 г.

Една от съществените промени, е че годишните профилактични прегледи ще могат да се извършват по всяко време. Текстовете, в които досега съществуваха ограничения профилактиката да се извършва, когато пациентите са дошли по друг повод при личния си лекар отпадат. Това съобщи д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар в предаването „Пулс“ по Канал 3.

„Когато й да отидете на профилактичен преглед това, което ви се полага по наредба можете да го получите в деня, когато сте си записали час при вашия личен лекар“, обясни тя.

Промените са направени за удобство най-вече на работещото население, което трудно може да отдели време за посещение при джипито. Независимо дали пациент отива за преглед на очите, кожата или обща отпадналост в следствие на вирусна инфекция, той ще може да направи своя задължителен годишен профилактичен преглед.

„Много е неприятно един човек, който работи и е отделил време да дойде ние да го върнем, защото нямаме предвидените  средства да осъществим този преглед. Не можем да пуснем мамография, туморни маркери или изследванията, които се полагат за календарната година на този пациент“, коментира д-р Николова.

Медицината трябва да се бори да има повече превенция и профилактика. Регулативният стандарт нарушава правата на пациентите и пречи на лекарите да открият заболяванията в по-ранен стадий. „Когато имаме възможност и открием едно заболяване на време, още преди да се появи симптоматика при пациентите, ние се справяме по-добре, независимо от сериозността на проблема“, заяви специалистът.

Профилактичната дейност в България е обособена в специална наредба, в която са заложени изследвания и консултации, касаещи съответните навършени години. Според документа жените на възраст между 50 и 69 г. на всеки две години трябва да минат през мамография. Ако съществуват рискови фактори като наследствена обремененост със съответното заболяване тогава профилактичните прегледи се правят всяка година като се определя рисковата група.  

За пациентките между 30 и 40 години Здравната каса предвижда консултация с акушер-гинекелог. На всеки 5 години се изисква изследване на липидния статус при хора минали 40-те години. 50-годишните и нагоре трябва да проверят простатната жлеза, чрез туморни маркери. За всички останали се правят изследвания, кардиограми и пълна кръвна картина.

При постъпване в болница изследванията, които пациентът  трябва да има, за да бъде изпълнена клиничната пътека трябва да бъдат извършени в лечебното заведение, което я осъществява. Пациентът не може да бъде връщан за доболнична помощ. Това може да стане само при направление за хоспитализация.

След изписване от болницата се полагат два безплатни прегледа в рамките на 30 дни.

Д-р Николова обърна внимание на проблема с имунизациите. Общопрактикуващите лекари често биват глобявани, защото не могат да открият лицата, които подлежат или са изпуснали ваксинация.

Относно децата тя заяви, че няма как насила да имунизират едно дете, ако родителите отказват ваксина. Майката или бащата трябва да се разпишат на формуляр за отказ от имунизация, след което джипито е длъжно да информира социалните служби и Агенцията за закрила на детето, които преценяват какво да се направи. Най-често санкциите са отказ на детски добавки, което не притеснява част от родителите, тъй като имат прилични доходи. Според нея, обаче рестрикциите не могат да помогнат на една изплашена майка, която чете всякаква стряскаща информация в различните сайтове. С общи усилия между лекари и медии трябва по-добре да се разясни важността от имунизации.

Тагове:
годишни профилактични прегледи здраве Национален рамков договор

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 29, 2020
Да родиш внучето си: 51-годишна жена е сурогатна майка на детето на дъщеря си
Още
юни 26, 2020
Как се промени булчинската рокля от 1910 до днес?
Още
юни 24, 2020
Лияна Панделиева: „Защо, по дяволите, Тити е още с книжка?!“
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия