Как научих детето си, че слоновете не трябва да се яздят, а да се обичат

яну 16, 2020
1034

Югоизточна Азия привлича милиони туристи от цял сват. Тя е магия – топло време, усмихнати хора, тропическа растителност, вкусна храна и всевъзможни туристически атракции. Сред най – популярните е язденето на слонове. Най – масово се предлага в Тайланд, остров Бали, Виетнам и Камбоджа.
В началото на януари пътувахме до красивия тайландски курорт Краби. Още преди да заминем 8 – годишният ми син заяви, че първото нещо, което иска да направи, когато пристигнем, е да язди слон. Детето знаеше, че неговите родители са извършили подобен „подвиг“ и искаше да го повтори.
Преди 4 години бяхме на остров Бали. Това беше първото ми съприкосновение с уникалния свят на тропиците. Бях екзалтирана и исках да опитам колкото се може повече от това райско кътче. Без много да мисля, направих резервации за почти всички атракции. Сред тях и посещение на ферма за слонове, включващо трекинг или язденето им. По – късно попаднах на информация за пораженията, които се нанасят на тези кротки животни, когато са принуждавани да носят туристи на гърба си. Започнах да се интересувам и разбрах, че сме извършили истинско варварство. Зарекох се да не го повтаряме.


Реших, че трябва да запозная сина си с начините, по които се подчиняват слоновете – т. нар процедура phajaan. За него беше шокиращо когато разбра, че малките слончета се отделят от майките си и се лишават от сън и храна, а ако това не пречупи духа им са жестоко бити с куки и бамбукови пръчки. Така им се причинява не само физическа болка, а и емоционална. Слоновете, също като хората, са социални същества – имат семейства, изпитват болка, щастие и тъга.


Въпреки големите си размери, те не са създадени, за да носят хора на гърба си. Когато го правят, това често води до тежки травми. Много от пленените слонове умират от преумора или заради пречупен гръбнак.
Според Световния фонд за дивата природа, броят на азиатските слонове е намалял с 50 процента през последните три поколения. Живеещите в дивата природа вече са по – малко от 50 хиляди и са вписани като застрашен вид. По тази причина борбата с туристическата индустрия, използваща ги за развлечение, става все по – мащабна. И всеки, който се откаже от намерението си да се качи на слон, постига една малка победа в голямата битка за запазване на този прекрасен животински вид. За опознаването му вече се предлагат съвсем различни алтернативи като посещението на убежища за слонове.

В Тайланд има доста спасителни убежища за слонове. В тях не може да яздиш животните или да ги гледаш в шоу програми, но можеш да общуваш с тях - да ги нахраниш, да ги погалиш и дори да ги изкъпеш. Къпането включва намазване с кал и изплакване. В Тайланд на шега го наричат „слонско спа“. Особено интересна е за децата. Синът ни сподели, че му е било много забавно да го направи и че „май язденето е гадно и не си заслужава“.

 

 

Тагове:
слон трекинг яздене на слон тайланд къпане на слон

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
фев 14, 2020
Гръцкото правителство дава по 2000 евро за всяко новородено бебе
Още
фев 07, 2020
Каква е връзката между образованието и бедността?
Още
фев 05, 2020
Защо е опасно да качваме снимки на децата си в социалните мрежи
Още
"Магията на баланса" - тайната за щастливо семейство и успешна кариера едновременно
Купи само за: 18.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия