Изнудванията и сексуалната експлоатация на деца са сред най-големите заплахи в нета

яну 22, 2020
528

Киберпрестъпниците стават все по-активни, агресивни и недосегаеми в онлайн пространството. Наред с това те измислят все по-иновативни начини, в които оплитат жертвите и крадат техните пари и лични данни.

Сред най-разспространените престъпления в интернет през 2019 година се оказват изнудването и сексуалната експлоатация на деца. Основната причина за ръста на престъплението е нарастващия брой на непълнолетни лица с достъп до висококачествени смартфони и липса на осъзнаването на рисковете и опасностите от използването на техниката в онлайн пространството. Това сочи годишният доклад на Европол за оценка на интернет престъпността през изминалата година.

Сексуалното изнудване се появява най-вече в следствие на самостоятелното генериране на интимен материал от жертвата, която бива подведена от измамника, представящ се за друг човек.

Как работи схемата?

Киберпрестъпникът най-често таргетира жертвите през социалните им профили или различни платформи за игри. Веднъж набелязал целта той осъществява контакт с нея под фалшивия си профил във съответната социална мрежа или платформа като се преструва, че е на същата възраст. След известна комуникация злосторникът успява да спечели доверието на детето и го моли да преместят общуването си в чат приложения като Skype, Viber и WhatsApp, където започва да омайва жертвата и я принуждава да предприеме интимни действия. Веднъж споделено доброволно и попаднало в ръцете на измамниците изображението ще бъде използвано за по-нататъшна принуда и изнудване, с цел получаване на пари или производството на още кадри със сексуално съдържание.

След като е получил компромата нарушителят се разкрива пред жертвата и започва да отправя заплахи, че ще разспространи снимката до семейството и всички приятели на непълнолетния в социалните медии, ако не получи пари или още снимков и видео материал.

В случай, че тийнеджърът не изпрати своите интимни фотографии, той бива принуждаван да го направи чрез заплахи със скрийншот от разговорите с престъпника, които също имат интимен характер и ще бъдат изпратени на родителите.

Жертвите на тези престъпления са най-често млади тийнейджъри, които са доста активни в социалните мрежи и имат много приятели, защото големия брой последователи гарантира по-голям успех за престъпника в процеса на изнудване.

Последствията от подобен тип престъпления са изключително травмиращи, особено за хора в подобна крехка възраст и често се стига до самоубийства.

Киберсексуалните насилници в повечето случаи са водени от желанието да се сдобият с по-голямо количество компрометиращ материал на непълнолетния, от колкото от финансови облаги, предупреждава Европол. Те печелят повече от плащанията на клик при хостването на сайтове с детска порнография.

Какво трябва да се направи?

Правоохранителните органи съветват, колкото и страшно да звучат заканите на агресора жертвата да не се поддава, а да събере смелост и да сподели случая на родителите си, които след това да подадат жалба в полицията или в ГДБОП, сектор „Киберпрестъпления“, които ще поемат и разследват случая.

Въпреки, че онлайн престъпниците умеят умело да прикриват следите си и тяхното локализиране е предизвикателство за властите, декларирането на подобно престъпление ще е от полза за залавянето, защото органите на реда у нас в киберсигурността си сътрудничат с много други международни институции в същата сфера.

За да се избегне подобно престъпление е необходимо родителите да следят изкъсо социалните профили на децата си и дори да имат самостоятел достъп до тях чрез паролата на акаунта.

Като предпазна мярка е препоръчително всички профили да не бъдат публични и да не се приемат непознати в приятелската листа. Така измамниците няма да имат достъп до съдържанието и близките на детето, с което се намалява риска от престъпление.  

Тагове:
киберпрестъпност Европол изнудване

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
сеп 22, 2020
Как да насърчим детето да отваря книгите с желание?
Още
сеп 18, 2020
Важна информация за родителите на деца под карантина
Още
сеп 17, 2020
Пулмолог: Няма особена драма със заразените с Covid-19 в училищата
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия