В Италия започват да губят търпение – назряват социални недоволства

мар 29, 2020
1076

В най-засегната от коронавируса страна Италия започват да назряват бунтове и недоволства на хората, които трета седмица се намират под пълна блокада в домовете си.
В социалните мрежи се появяват видеоклипове на отчаяни хора, които молят за помощ, тъй като са изчерпали парите и храната си.
В третата си седмица от пълната карантина все още много хора губят живота си от упорития коронавирус, напредъкът в ограничаването му е бавен, надеждата и търпението на населението започва да се изчерпва, а икономическите разходи стават все по-големи.
Напрежението се проявява най-силно в южната част на страната, където заболялите и починалите са доста по-малко, oт колкото в северната.
Skynews разпространи снимки и видео на мъж, който се обажда гневен в полицията, след като банката е затворила и той не е могъл да изтегли пенсията на майка си, която е единствения им доход
Кадри показват, че той крещи на служители, казвайки че семейството няма пари, а майка му моли служителите на реда да отидат до дома им, за да се уверят, че нямат храна.


Друго видео, което е споделено из цялата страна показва баща и дъщеря, която яде филия хляб. Бащата се обръща към италианския премиер с думите: „ Вече 15-20 дни сме вкъщи и сме на своя предел. Подобно на дъщеря ми, и други деца след няколко дни няма да могат да си позволят да ядат хляб. Ще има революция!“.


Появиха се и изображения на полицаи, които влизат в супермаркетите в Палермо в Сицилия, след сигнал, че хората са започнали да крадат храна. А през последните дни в социалните мрежи са създадени групи, които да организират нападения над супермаркети.
Кметът на Палермо Леолука Орландо заяви, че престъпните банди експлоатират трудностите на хората и подбуждат към насилие и предупреждава, че следващата вълна ще е на социалното недоволство. "Дискомфортът и неразположението се увеличават и записваме тревожни съобщения за протест и гняв, експлоатирани от престъпници, които искат да дестабилизират системата", поясни той.
"Колкото повече време минава, толкова повече ресурси се изчерпват. Малкото спестявания на хората свършват. Това поражда заплаха от избухване на социално-икономически проблеми“, изразяват опасения властите в Палермо.
Италианският премиер Джузепе Конте предостави 25 милиарда евро в подкрепа на семейства и предприятия, засегнати от извънредната ситуация. Някои казват, че все още чакат тази помощ.
Други не отговарят на изискванията, тъй като заетостта им не е регистрирана официално.

В южните райони на Италия много хора работят в сивия сектор, нивото на лишения и безработица са по-високи.
Заразата от Covid-19 не се е разпространила толкова силно в южната част на Ботуша, от колкото в северната, но бедността и лишенията там заплашват да станат по-големи.
Докато страната се бори с коварния вирус и спасяването на човешки животи в южна Италия приемат за по-голяма заплаха масовото обедняване.

Редом с това недобронамерените лица и престъпни групировки използват ситуацията, за да дестабилизират още повече страната.
За да ограничи разпространението на коронавируса италианското правителство удължи безпрецедентните мерки в цялата страна до 3 април, но специална наредба дава право на кабинета да удължи срока до 31 юли.

Всеки, който бъде хванат да излиза от дома си без основателна причина ще плаща глоба между 400 и 3000 евро.
Единственият начин на този етап да се спасят човешки животи е изолацията.
По данни на университета Johns Hopkins заразените в Италия с коронавирус са 92,472, починалите са 10,023, а възстановилите се са 12 384.

Тагове:
коронавирус COVID-19 Италия карантина изолация пандемия

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 04, 2020
Учени обясняват как да изчислите "човешката" възраст на кучето си
Още
юли 01, 2020
Над половината българи се определят като хубави
Още
юни 29, 2020
Как Банкок превърна неизползвана влакова линия в парк
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия