Удължаването на учебната година – по – плашещо и от коронавирус

мар 29, 2020
3238

Учебната година най-вероятно ще бъде удължена. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев в интервю за бТВ. „Всички трябва да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече“, обясни просветният министър. И поясни: „Най – много ще бъдат засегнати юни месец и малко от юли”
Най – засегнати, господин министър, ще бъдат родителите на учениците и техните преподаватели. И двете страни са принудени да се борят с трудното техническо обезпечаване, с липсата на концентрация при децата, намиращи се в домашни условия и с още хиляди несгоди.
Милена Василева е майка на първокласник и третокласник в елитно столично училище. В момента не работи, но помощта, която трябва да оказва на децата си при дистанционното обучение й „подсигурява“ заетост на пълен работен ден. Дните й започват рано. Първата работа е да отиде до близката книжарница, където да й принтират учебните материали, изпратени от учителките на двете деца за съответния ден. След това се гледат материали в различни образователни канали и платформи, основно в uchase.bg И въпреки това непрекъснато остават неща, които децата не могат да разберат. Затова в ролята на учител се налага да влезе майка им. Тя чете се рови, докато направи информацията достъпна. В момента се бори с делението с преминаване, което се е оказало доста трудно. Прави също диктовки и тестове, който трябва да бъдат изпратени на преподавателите за оценка. Материалът е толкова много, че трудно успява дори да сготви. Съпругът й също работи от вкъщи. И все пак Милена е благодарна, че разполага с времето си и може да го посвети на децата. Казва, че искрено съчувства на родителите, които са принудени по цял ден да работят от дома си и вечер да помагат за усвояването на учебния материал.
Десислава Петкова пък е майка на първокласник. Работи на отговорна позиция в една от най – големите банки в България. Принудена е да посвещава поне половината ден на обучението на сина си. За да навакса с работата, е принудена да стои до 2 часа през нощта.
Петя Стоянова е майка на три деца – близнаци в първи клас и осмокласничка. Съпругът й е много ангажиран с работата си и не успява да отдели време за нищо друго. Затова единствено на нея се пада тежката задача да им помага в обучението у дома. Казва, че се движи по ръба на психическата си издръжливост. Трудно приема идеята за удължаване на учебната година.
В България има 581 хиляди ученици. Сами можете да пресметнете броя на ангажираните с дистанционно обучение родители. Трябва обаче да изключим една малка група, чийто наследници имат достъп до виртуална класна стая. Такава е подсигурена предимно в частните училища, защото е необходим определен ресурс. Едно от тях е „Азбуки“. Там учи моят син. Второкласник е и за наш късмет, има достъп до платформа, чрез която се провеждат пълноценни часове. Взима се нов материал, правят се тестове, диктовки и упражнения. Учителите са пред ученика през цялото време. Има и домашни, които се качват в отделна секция. И всичко е толкова достъпно, че с лекота се справят и учениците от начален курс.
За да стане възможно това обаче ръководството на учебното заведение е предоставило служебни компютри на всички преподаватели, които не са разполагали с такива. Проведено им е и обучение за работа с платформата.
Държавните училища, разбира се, не могат да си позволят да обезпечат своите служители с необходимата техника, заради ограничения си бюджет. Но усилията, които полагат преподавателите в тях не са по – малки. Един от тях е Вера Иванова, която има 30 – годишен стаж. Обучава 24 ученика в четвърти клас. Всеки ден им изпраща материали по български език и математика. Преподава също по предметите „Човек и природата“ и „Човек и обществото“. Често й се налага да осъществява връзка с учениците си по телефон, скайп или вайбър, за да разяснява това, което не са разбрали. След като провери всичко, което е поставила като задача, тя го връща със съответния коментар и корекции. След това започва подготовката й за следващия ден - определя обема на материалите, за да не се претоварват децата, но в същото време да усвоят темата. Следва попълване на електронен дневник, седмичен отчет и програма за обучение в електронна среда.
Очевидно ситуацията не е лесна нито за родителите, нито за техните преподаватели. Затова не е чудно, че е създадена петиция срещу удължаването на учебната година, подписана от повече от 3000 човека в рамките на няколко часа https://www.peticiq.com/130325

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
май 27, 2020
Японски експерти: Маските са твърде опасни за деца под 2 години
Още
май 26, 2020
Над 6300 деца отидоха днес на детска градина в София
Още
май 23, 2020
Красимир Вълчев: „Никой и никога няма да замени общуването в класната стая“
Още
Събуди се спокоен!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия