Мафията раздава храна на гладуващите в Италия

апр 11, 2020
346

Докато Италия се бори да спаси икономиката си във времената на криза, предизвикана от коронавируса, мафията там печели мощна подкрепа. Престъпната организация раздава безплатна храна на бедни семейства, останали без пари, предупредиха властите.
През последните седмици се появиха видеоклипове на известни мафиотски банди, които доставят стоки от първа необходимост в най-бедните райони на Кампания, Калабрия, Сицилия и Пулия, докато напрежението се увеличава в цялата страна.
„Повече от месец магазините, кафенетата, ресторантите и кръчмите са затворени“, заяви Никола Гратери, началник на прокуратурата в град Катандзаро. „Милиони хора работят в сивата икономика, което означава, че не са получавали доходи повече от месец и нямат представа кога могат да се върнат на работа. Правителството има намерение да издаде ваучери за пазаруване, но ако не помогне скоро на тези семейства, мафията ще им предоставя все по – често услугите си, налагайки контрол върху живота им. "
Последствията от карантината в Италия засягат приблизително 3.3 милиона души, които работят в сивия сектор и не присъстват в държавните отчети. Повече от 1 милион от тях живеят на юг, според най-новите данни от CGIA Mestre - Венецианската асоциация на малкия бизнес. Съобщава се, че собствениците на малки магазини са подложени на натиск да дават храна безплатно, докато полицията охранява супермаркетите, за да спре кражбите. Видеоклипове на хора в Сицилия, които протестират срещу закъснялата реакция на правителството и на такива, които удрят с юмруци пред банките в Бари, защото им е отказван заем от 50 евро, подклаждат кризата. А мафията е готова да спечели нови територии.
Още при първите сигнали за засилване на социалните вълнения, италианският министър на вътрешните работи Лусиана Ламоргезе отбеляза, че „мафията може да се възползва от нарастващата бедност, продължавайки да набира хора в своята организация“. Тя си проправя път към все повече хора, раздавайки безплатни пакети с тестени изделия, вода, брашно и мляко.
През последните дни полицията в Неапол засили присъствието си в най-бедните квартали на града, където мъже, обвързани с Камората - неаполитанската мафия, организираха доставки на храни.
„Мафиите не са само престъпни организации“, казва Федерико Варезе, професор по криминология в Оксфордския университет. „Те са организации, които се стремят да управляват територии и пазари. Коментаторите често се съсредоточават върху финансовия просперитет на мафиите и са склонни да забравят, че силата им идва от наличието на местна подкрепа и почва, на която да работят. "
Разпределянето на хранителни пакети е тактика стара, колкото и самата мафия. В южната част на Италия шефовете й обичайно се представят като местни благодетели, които първоначално не искат нищо в замяна. „Шефовете на мафията смятат градовете си за свое феодално владение“, каза Гратери. „Те знаят много добре, че за да управляват, трябва да се грижат за хората на тяхната територия. И го правят, като използват ситуацията в своя полза. В очите на хората шеф, който почука на вратата, предлагайки безплатна храна, е герой. И шефът знае, че след това може да разчита на подкрепата на тези семейства, когато е необходимо. Например, когато мафията спонсорира политик, който ще отстоява престъпните й интереси. "
Десетки разследвания в южната част на страната доведоха до арести на политици, които са подпомагали и подкрепяли мафията и са били избрани с подкрепата на местните мафиоти, принуждаващи гражданите да гласуват за тях в замяна на услуги, като получаването на обикновен пакет с храни. Варезе предупреждава: „Тези пакети не са подаръци. Мафията не прави нищо от добронамереност. Те са услуги, които всеки ще трябва да си върне под една или друга форма, като помага на бегълци, държи пистолет, пренася наркотици и други подобни. "
"Помислете за Ел Чапо -мексиканския наркобос", казва Гратери. „Той е продавал тонове кокаин и е поръчал убийствата на стотици хора, но в родния си град е бил известен с доброжелателността си, защото е доставял лекарства и строил пътища. Същото се случва и тук. "
Мафиотските шефове ще предложат практически безкрайния си криминален капитал на нуждаещите се предприятия и след това ще ги погълнат. След това ще използват тези фирми за пране на пари от престъпни дейности, опасяват се италианските власти.

Източник: https://www.theguardian.com/

Тагове:
италия мафия гладуващи

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 04, 2020
Учени обясняват как да изчислите "човешката" възраст на кучето си
Още
юли 01, 2020
Над половината българи се определят като хубави
Още
юни 29, 2020
Как Банкок превърна неизползвана влакова линия в парк
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия