Повишават нивото на българския туризъм с българска храна и продукти

май 21, 2020
357

Държавата съвместно с бизнеса стартира нов проект, озаглавен „Преоткрий България“.  Той ще е под формата на нова онлайн резервационна система, носеща същото име, в която всички хотели и ресторанти в страната ще могат да публикуват своите оферти за лятна ваканция, нощувка и резервации за хранене. Проектът ще стартира от 1 юни с началото на туристическия сезон у нас. Това съобщиха на брифинг в Министерски съвет представители на големи търговски хранителни вериги, съвместно с министъра на икономиката Емил Караниколов, на земеделието Десислава Танева и на туризма Николина Ангелкова.

Платформата ще бъде абсолютно безплатна и в нея ще бъдат качени най-добрите оферти от представителите на бизнеса, собствениците на хотели и ресторанти. Важно изискване е всички, които представят оферти в „Преоткрий България“ да се ангажират със спазването на мерките за хигиена и безопасност.

Идеята на проекта е да се предложи наистина качествен продукт и да се привлекат българските туристи, които да преоткрият българското. Целта е това да важи впоследствие и за чуждестранните туристи.

Клиентите, които изберат да използват платформата и резервирайки съответно ваканция, почивка или вечеря през нея, трябва да знаят, че избират да отидат на едно сигурно място от гледна точка на хигиена, чистота, социална дистанция и опазване на здравето, увериха от кабинета.

Разработен е детайлен пакет, в който са вкарани всички мерки за чистота и хигиенизиране по препоръки на Световната здравна организация и водещи практики на други страни, развиващи туризма.  

Целта на всичко това е българският туризъм да се качи на много по-високо ниво.

Втората част от програмата за спасение на българския бизнес и туризъм е да се върне българското меню и българските продукти в ресторантите на закуска, обяд и вечеря. Задължително условие за хотелите и ресторантите, които представят офертите си през новата онлайн платформа е да предлагат български храни и ястия, произведени от български прозиводители, предприятия, включително малки фермери и малки стопанства.

Менютата вече са в процес на разработване от Българската асоциация на професионалните готвачи и се оглавява лично от шеф Андре Токев. Като основа се използва рецептурник с български храни, а работа на шефовете-готвачи е да предложат интересни и вкусни български ястия.

Третият елемент от новия проект е гарантирането на финансова стабилност за всички заети в бранша. За целта държавата и представителите на бизнеса, ангажирани с платформата ще вложат средства, които ще се използват за първоначалното зареждане с продукти.

Министърът на икономиката увери, че  няма да има междуфирмена задлъжнялост, защото организациите ще бъдат подпомогнати от държавата през застрахователна полица.

Контролът за изпълнение на мерките и изискванията ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните. Нейна задача ще е и да следи, дали описаното в платформата отговаря на реалните условия, които се предлагат.

 

Тагове:
туризъм храна български продукти

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 04, 2020
Учени обясняват как да изчислите "човешката" възраст на кучето си
Още
юли 01, 2020
Над половината българи се определят като хубави
Още
юни 29, 2020
Как Банкок превърна неизползвана влакова линия в парк
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия