Виеличка – най – красивата солна мина в света, преобразена в приказен град

юни 08, 2020
1486

Солната мина Виеличка е създадена през 1280 година близо до Краков, в южната част на Полша. Тя е единствената мина в света, която не е спирала да функционира от Средновековието до днес. И не е просто място, където се добива сол, а истински подземен дворец. Кухите пещери, издълбани от миньорите, се превръщат в приказни пространства: големи зали, осветени от полилеи от сол, параклиси, посветени на полските светци, и пътеки, водещи до подземни езера.

Мината се превръща в културна съкровищница. Днес тя е част от световното наследство на ЮНЕСКО.


Непрекъснатото копаене спира през 1996 г. и сега Виеличка е предимно място за туризъм. Мината може да се обиколи чрез пешеходни турове, които ви отвеждат на 130 метра под земята. Общата дължина на тунелите, разположени на 9 нива, е 300 км.


Сградата, в която се намира входа на мина, е доста скромна в сравнение с това, което е под земята.


В гигантски кристал от зелена сол е издълбан параклис на Кинга - княгинята, обявена за светица. В него е пресъздадена „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи от каменна сол. Този параклис е бил едно от любимите места на покойния папа Йоан ПавелII.


Във всички галерии има скулптури и барелефи от солни кристали.


Мината е прочута и с лечебните свойства на въздуха в подземните си галерии. Там е изграден специален санаториум за хора, страдащи от респираторни заболявания.
Една от най-вдъхновяващите гледки във Виеличка са подземните солени езера. Те са популярно романтично място, използвано за отправяне на предложения за брак.

Източник: https://www.insider.com

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юли 03, 2020
„Полет до никъде“ предлага летището в Тайпе за най – зажаднелите пътешественици
Още
юли 02, 2020
Прага отбеляза края на извънредното положение с масова вечеря на 480 – метрова маса
Още
юни 26, 2020
Парк „Мини България“ – разказ за великото минало на хилядолетна нация
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия