Доц. Андрей Чорбанов: “Много малко хора са заразени на случаен принцип с коронавирус. Необходим е близък контакт“

юни 25, 2020
577

Доцент Андрей Чорбанов е ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология към БАН. Пред btv той обясни, че много малко хора са заразени на случаен принцип с коронавирус. “Почти не е доказано някой да е заразен в градския транспорт, абсолютно недоказано е някой пътуващ със самолет да е заразил хората в него. Заразяването става на семеен или на работен принцип, или в групи и общности, които живеят изключително компактно“.
Обвивката на коронавируса се разпада на слънчевата светлина, но това няма да ни помогне особено, обяснява експертът. „Коронавирусът обикновено не се разпространява навън, а в много близък контакт – сред хора, които си говорят, вечерят заедно или работят заедно. Случайното заразяване е изключителна рядкост“.
Тестването за коронавирус също крие много неизвестни и може да даде грешни резултати по няколко причини, обясни Чорбанов. „Най – важен е комплектът за изследване. PCR реакцията е много специфична и зависи от това какви маркери ще бъдат избрани. Хубавите и скъпите комплекти, които са произвеждани от сериозни фирми, потвърждават почти на 100% наличието на този вирус. Обаче ако се направи компромис и се използва по – евтин тест той може да потвърди короновирус само по един или два маркера, което не може да се приеме за достоверно, защото много от вирусите се припокриват до 65%.“
Има и втора възможност за неточен тест – човек е вирусоносител изключително кратко време. „Вирусът заразява през първата седмица. Вирусни частици могат да бъдат уловени и през втората, но те не са активни. След първата седмица от боледуването много често се отчитат отрицателни проби“.
Коронавирусът не се вълнува от топлината, не се вълнува от околната температура, защото в нас той се размножава на 37 градуса. Вирусна инфекция ще има докато по – голяма част от обществото не се срещне с този вирус, обясни доцент Чорбанов. „Огромният брой хора се срещат с вируса, но имунната им система е достатъчно силна и активна, и изобщо не реагират по никакъв начин, нямат никакви симптоми, не боледуват, не размножават вируса. За системата обаче тези хора са негативни. Когато достатъчно голям брой хора се срещне с вируса, той няма накъде да се движи. Така ще бъдат защитени и рисковите групи“.
Няма втори пик, това е нормалното разпределение на вируса, смята специалистът. „Сега хората не седят толкова много по домовете си и е нормално вируса да се разпространява“.
Български екип работи усилено върху създаването на ваксина. Финансиран е от института „Пастьор“. „Ваксина ще бъде открита при всички случаи. И те ще бъдат няколко. Всяка държава ще избере коя да използва. Една ваксина ще даде на учените ноу - хау как да направят и следваща, ако човечеството отново се срещне с подобен вирус“.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
юни 29, 2020
Д - р Симидчиев: “Няма пари за проследяване състоянието на белите дробове при преболедувалите коронавирус, а те често са увредени“
Още
юни 26, 2020
Проф. Балтов: „Хората се разпуснаха прекалено много! Трябва да имаме самосъзнание и дисциплина“
Още
юни 25, 2020
Доц. Андрей Чорбанов: “Много малко хора са заразени на случаен принцип с коронавирус. Необходим е близък контакт“
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия