Експерт: "Реформата в МОН ще покаже колко са дълбоки джобовете на родителите "

юни 26, 2020
1535

Тази седмица стана ясно, че министерството на образованието и науката готви промени в изпитите след VII и XII клас. Седмокласниците ще трябва да държат изпити по повече предмети, а зрелостниците да се потрудят повече за тройка, тъй като минималният брой точки ще бъде повишен от 23 на 30 точки за матурите.
Националното външно оценяване в новия формат ще се проведе за първи път през 2023 година. Изпитът по български език вече ще включва и въпроси по география и история. А по математика ще бъде комбиниран с материал от биология, химия и физика.
На пръв поглед тази реформа звучи като много добро намерение, но тя ще задълбочи социалната разлика между учениците. Това ще покаже не колко учат децата, а колко са дълбоки джобовете на техните родители. Така учителят по история, образователен експерт и анализатор Емил Джасим коментира готвените промени от просветното министерство в ефира на БТВ.
„Честно казано на мен ми се струва, че това е реверанс към другите учители, не само към тези по български език и математика, които досега даваха уроци. Общо годишният оборот на тази индустрия, каквато са частните уроци е около 100 милиона лева и всъщност това ще се случи – да се насърчи максимално паралелното образование. Пътят към Ада е постлан с добри намерения. В това министерство работят хора, които не могат да осъвременят учебните програми вече толкова много години, а ние очакваме от тях да направят някакъв нов изпит, как ще стане това“, коментира експертът в студиото на „Тази сутрин“.
По думите му функционалната грамотност не се променя с изпити, а с промяна в начина на преподаване, което не се прави от образователното министерство. За целта учителите трябва да бъдат квалифицирани да преподават по модерен начин.
„Истинската реформа би била тази, в която едно дете от село Старопатица/Видинско има същия достъп до образование и е способно да изкара също толкова висока оценка, колкото това, живеещо в центъра на София или Пловдив“, допълни Джасим.
Васил Николов от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система заяви, че на пръв поглед промените звучат много добре, но притеснителното е начина, по който ще бъдат изпълнени. Обществото у нас е свикнало да посреща всяка една промяна със страх и отрицание и всичко ново се прави половинчато, за да се угоди на всички.
„Когато си поставен в ситуация, в която детето трябва по някакъв начин да се справи с нещата, с които не може – вероятно е да се стигне до частни уроци“, коментира Николов.
Директорът на на Националната финансово-стопанска гимназия Мая Гешева заяви, че промените се налагат от обществото, а МОН само кодифицира необходимостта от тях.
Според нея ще минат няколко учебни години, докато се стигне до национално външно оценяване в този формат. Затова първо ще се започне с промяна в учебните програми и след това на изпитите.

Междувременно днес излязоха резултатите от националните външни оценявания след VII клас по български език и литература и по математика, които се състояха малко по-рано този месец.
Ученици и родители вече могат да проверят резултатите, чрез входящ номер и код за достъп на адрес : https://www.mon.bg/bg/news/3932
Обявяването на резултатите по-рано осигурява на учениците и родителите достатъчно време, за да направят избор на училище, профил или на специалност от професия според получения бал на ученика.
Срокът за подаване на заявленията за класиране е от 3 юли до 7 юли 2020 г.

Тагове:
реформа МОН образование Национално външно оценяване матури Държавни зрелостни изпити

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
яну 18, 2021
Усложненията при децата след COVID-19 се появяват от 2 до 6 седмици
Още
яну 18, 2021
Таня Михайлова: Обсъждаме връщането на учениците от 7 -ми и 12 – ти клас в училище от 4 -ти февруари
Още
яну 16, 2021
Борисов: Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари, ако управляваме добре пандемията
Още
Тематична детска книжка с интересни развиващи игри
Купи само за: 12.00 лв.
За Нас
MyFamily.bg е уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за голямото...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия