Тревожно! Българските ученици изпитват затруднения с книжовните и езиковите норми

юли 01, 2020
586

Българските ученици не четат и изпитват затруднения с книжовните и езиковите норми в родния си език. Резултатите на образователното ведомство сочат, че седмокласниците трябва да работят върху грамотността си, защото се затрудняват при определяне частите на речта. "Това е доказателство, че учениците четат малко. Затрудняват се да разберат какво им казват текстовете", констатираха от МОН.
Те се справят по-добре с математика. Това показват обобщените резултати на МОН след тазгодишните изпити от НВО по БЕЛ и математика. Едва 8 са децата, постигнали максимален брой точки - 100 на изпита по български. Отличниците по математика са 349. А само трима са със 100 точки и на двата изпита.
Резултатите на седмокласниците от тази година показват по – високи резултати спрямо миналата година по математика и по – ниски по – български език. Но само 15% от тях са успели да решат задача с процент. Затрудняват се и при превръщането на десетична дроб в обикновена, отчитат от министерството.
По региони традиционно най-силните деца са училищата в София, Смолян и Варна, а в дъното на класацията са Сливен и Монтана.

 

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

Подобни публикации
авг 04, 2020
Изправени сме пред образователна катастрофа, алармира ООН
Още
авг 03, 2020
София се превръща в пъстра детска академия през целия месец август
Още
юли 30, 2020
„Бай Ганьо пътува“ – как да накараме детето си да я прочете?
Още
Организирайте събитието си с Каприз ивент!
Купи само за: 0.00 лв.
Повече за Нас
MyFamily.bg е едно уютно виртуално местенце, създадено от приятели. С надеждата и вие да станете наши приятели - да намирате тук съветите, които са ви нужни, нещата, които да ви вдъхновяват. Искаме да споделяме с вас за пътуванията си - както за тези до различни кътчета на света, така и за...
За нас
Последно качени обяви
Кикбокс Екипировка авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Екипировка кикбокс авг 02, 2020
Цена: 160 лв.
Бюлетин
Facebook
YouTube
СЛЕДВАЙТЕ НИ В YOUTUBE

Посетете нашият YouTube канал

Предложение за статия